Всеки втори живее на кредит

Най-много заеми се теглят за нов дом, техника и мебели

Всеки втори българин живее на кредит. Това показват обявените вчера данни на „Алфа рисърч“. 55 на сто от градските домакинства у нас са теглили заеми през последните 6 месеца. Половината запитани са вземали пари назаем повече от веднъж, а 6% от хората са ползвали кредити над 6 пъти в рамките на последните 6 години.

Най-предпочитаните източници за заеми си остават банките. 28% от нашенците са взели поне един потребителски кредит от 2000 година насам.

Всеки пети българин предпочита да заема средства на заем от приятелите си, а не от банките. Причината е, че може да си „договори“ връщане на парите без лихва и за по-дълго време. Най-ниско доверие имат хората у нас към заложните къщи. Едва 2% ползват услугите им и то в най-краен случай.

Все повече българи вземат малки потребителски кредити, твърдят социолозите. Като основна причина за това анкетираните посочват по-малката бюрокрация, липсата на поръчители, пестенето на време.

Друго преимущество на тези кредити е, че са без изискване за трудов договор. Парите се използват най-често за купуване на жилища и за ремонта им. Българинът започна да си купува всичко на кредит, коментират социолозите. 47% от запитаните са взели заем за нов дом, 39 на сто – за техника и мебели, 18% – за текущи разходи. Други 11% – за нова кола, 6% – за да завършат висше образование, а 1,3% са вземали кредити дори за козметика и дрехи.

Нараства делът и на финансовите компании, които са предпочитани заемодатели.

За последните 4 г. от 2 на 10 сто е нараснал процентът на домакинствата, които разполагат с доходи, позволяващи им и да спестяват, сочат данните на „Алфа рисърч“.

Всяко второ домакинство има компютър вкъщи, показва още проучването. Вече няма домакинство у нас, което да не разполага с цветен телевизор. Компютрите и лаптопите също се купуват най-често със заеми, отбелязват социолозите.

Александра Златинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *