Всеки ден по един климатик гори заради жегите

Всеки ден поне по един климатик спира да работи заради жегите, показа проучване на „Новинар“. От сервиз за охлаждащи системи разказаха, че това лято са затрупани от работа. Много от уредите не смогват, тъй като температурите са много високи.

Ремонтът излиза до 240 лв. според повредата. Възможно е, ако външното тяло се е напекло много от слънцето, климатикът да откаже. Тогава може да опитате да го измиете с вода, ако и след това не проработи, повикайте техник, посъветваха експерти от сервиз в София.

Посещението на място и диагностиката е 30 лв. Някои фирми включват в цената и почистване на уреда.

Специалистите уточниха, че в повечето случаи повредите са именно при външното тяло на климатика. То може да се развали по различни причини, като една от тях е силно замърсяване. Най-тънко ще ви излезе, ако се окаже, че уредът има нужда от почистване на топлообменника. Цената е между 25 и 55 лв. Най-скъпа е смяната на компресора, както и поправката на вентил. За тези ремонти трябва да платите между 60 и 240 лв. Смяната на перката ще ви струва около 30 лв.

От сервиз в София казаха още, че ако занесем климатика на място, трябва да се изчака 24 часа, за да ни кажат каква е повредата в машината, тъй като експертите имат много ремонти.

С колкото по-голяма мощност е климатикът, толкова по-скъп ще бъде и ремонтът.

Ако пък решите да смените старата машина с нова, демонтажът върви между 40 и 90 лв. Повечето магазини за техника вече предлагат безплатен монтаж, ако купите климатик.

В момента има и промоции. За 760 лв. например може да намерите инвертор с мощност на охлаждане и отопление – 2,500 kW и 2,800 kW. В цената е включен и безплатен транспорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *