Всеки десети сменя банката кредитор

Поевтиняването на цената на банковите заеми стимулира кредитния туризъм и всеки десети е отишъл в друга банка да рефинансира, казват експерти. Според Тихомир Тошев от „Кредит център” пазарът на рефинансиране на ипотечни кредити у нас тепърва прохожда. „Нещата тръгнаха, след като през миналата година бе премахната таксата за предсрочно изплащане”, уточни той. По думите му тегленето на кредит от друга банка, за да се погаси старият, е по-скъпо, пише „Монитор“. „Затоваповечето клиенти предпочитат да предоговорятусловията си, защото това става само с подаване на молба. Така те си спестяват много бюрократични разтакавания”, добави Тошев и поясни, че няма точна статистика на предоговарянията. „В момента лихвите по ипотеките са най-често между 5,5 и 6,25% и всички имащи по-скъпи кредити искат да променят условията по тях.При потребителските заеми няма големи мераци за предоговаряне, защото вноската би паднала с лев-два, а и там няма голямо поевтиняване на лихвите. Около една пета от хората обединяват няколко потребителски кредита в един и така постигнат по-добри условия”, поясни експертът.

„През миналата година кредитирането у нас отчете отрицателни темпове, но е възможно през настоящата да отбележи ръст заради натрупани стари задължения, което ще накара хората да търсят заеми от банките”, прогнозира вчера доц. Григор Сарийски при представянето на годишен доклад за развитие на икономиката на Института за икономически изследвания при БАН. „Възможно е да се изтеглят повеченови кредити за покриване на старикомунални задължения”, прогнозира икономистът.

На подобно мнение е и Тихомир Тошев. Според него данъчните и големите комунални фирми са започнали кампания за събиране на просрочените дългове и това ще увеличи търсенето на потребителски кредити.

Доц. Сарийски смята още, че в последните месеци печалбата на банките идва основно от такси и от намалените лихви по депозитите. „За втора поредна година банковата система отбелязва ръст на печалбата. Все повече хора предпочитат да оставят парите си на влог с по-ниска доходност, но в голяма и стабилна банка. Те са склонни да влагат и при лихва под 1% само и само да бъдат сигурни. В момента депозантите с повече средства най-често раздробяват влоговете си и ги прехвърлят от банка в банка в търсене на най-изгодни условия”, поясни доцентът. Според него неблагоприятното в случая обаче е, че потокът се насочва главно към няколко големи банки. Всички останали имат проблем с понижението на лихвите, тъй като агресивното им сваляне би означавало изтегляне на депозитите от тях.

„Лихвите продължават да падат, но тези по депозитите се понижават по-бързо”, каза още доц. Сарийски от БАН. През 2014 г. спадът беше за влоговете на домакинствата от 3,8% на 2,6%, а само за първите 4 месеца на тази година те слязоха до 1,6% за левовите. В евро те паднаха до 1,3%, а в долари – под 1 на сто. Лихвите по кредитите са слезли само с около процент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *