Всеки десети студент с диплома от Европа

Отива си митът, че само богатите следват в чужбина

СОФИЯ. 9% от родните студенти завършват висшето си образование с диплома от Европа, съобщиха от Института за национални изследвания. Такъв е и процентът на хората, които изкарват докторантура в чужбина. Повечето от младежите започват да учат у нас, но след втори или трети курс се прехвърлят в чужди ВУЗ-ове по различни спогодби.

България трябва да скъса с мита, че само богатите пращат децата си да учат в чужбина. 72% от българчетата, които учат в европейските страни, отиват там със стипендии, а не на таткови разноски.

Сънародниците ни пращат наследниците си главно в Германия и Италия, а на трето място е Англия. Едва 53% от завършилите в чужбина се връщат отново в родината. За сравнение приоритет на румънците са Италия и Франция, а сърбите пращат младите основно в САЩ. Отскоро хит и в трите балкански страни са колежите в Швейцария, където обаче се завършва средно образование. В момента в швейцарски колежи учат около 140 български деца.

Румънските ученици обаче знаят далеч повече за ЕС и за присъединяването на страната си към него. От препитаните наши ученици в девети и десети клас едва тридесет на сто били наясно, че България още не е част от Евросъюза. На провокативния въпрос „Какво се промени у нас, откакто България влезе в ЕС?“ повечето от децата отговорили „Нищо“. Но имало и десетки ученици, които убедително разказвали в какъв възход е страната ни.

Стела СТОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *