Всеки пети българин няма да почива в курорт

Кризата принудивсеки пети българин да почива вкъщи, вместо да замине на курорт, показва проучване на вестник “24 часа” сред 540 българи в 22 областни града, проведено от 2 до 7 юли т.г. “Нямам пари” е преобладаващият мотив за отказ от курорт (20%), а не “не ми дават отпуска” (6%), показват данните.
В сравнение с аналогична анкета на вестника преди 3 г., сегашната показа, че процентът на почиващите вкъщи е нараснал 4 пъти. Повече са юнските отпускари – 17%, срещу 11% през 2007 г. Причината е по-евтиният юнски плаж,който става все по-популярен у нас заради изгодните цени.
Проучването отчита сериозно свиване в групата на отпускарите. Тази година 56% от анкетираните са заявили, че ще почиват, като близо една трета вече са го направили, а за около 40% почивката предстои.
Масовият таван за отдих е седмица до две, да го надскочат, могат да си позволят едва 10% от българите.
Оказва се, че кризата не е намалила апетита към отпуска в чужбина – общо 16%, от които 4% избират екскурзия, а 11% море зад граница.
И в криза морето е предпочитана дестинация за отдих – общо 51% от градските жители ще почиват край морския бряг. Избралите родното Черноморие и решилите да отдъхват на море в чужбина са в съотношение 3:1.
За разлика отпреди обаче, тази година има разместване в избора “къде да отседна”. Налице е изместване на интереса от хотелските нощувки (22%) към отдиха на квартира, което е по-евтиният вариант (36%).
Няма съществена промяна в сумата, която българите от едно домакинство са готови да отделят за почивка – средно 564,57 лв. тази година срещу 530 преди 3години. Една шеста от домакинствата са готови да почиват със суми до 300 лв.
Нова форма на почивка наложи кризата – уикенд на море. Созопол, Лозенец и Приморско се пълнят в петък и в неделя вечер опустяват, разкриват собственици на къщи за гости. В тях нощувката върви от 8 до 15-16 лв.
В Слънчев бряг масово се предлагат уикенд пакети, но дори и в по-семплите бази цената не пада под 35-40 лв. на нощувка.
Нова тенденция това лято било българите да избират по-често пакет all inclusive. Малките хотели предлагали много добри цени, затова нямало видима тенденция за преориентиране на нашите туристи към квартири, според Донка Соколова, шеф на асоциацията на туроператорите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *