Всеки пети е песемист за доходите си

Почти всеки пети българин очаква намаление на доходите си. 18% от гражданите са с лоши очаквания за парите в портфейла си. Това сочи индекс за нагласите за потребление на българите през последните 3 месеца. Изследването е направено онлайн сред 700 потребители, съобщиха от „Нилсен.

Въпреки общата обстановка на несигурност 34% от интервюираните са с добри очаквания за състоянието на личните си доходи. Всички останали обаче са раздвоени и несигурни за доходите си през следващите 12 месеца.

Потребителите са по-скоро песимисти по отношение на перспективите за работа в България, възможностите да купуват продуктите, от които се нуждаят, както и за личните си доходи. 40% от анкетираните са заявили, че нямат възможности да купуват продуктите, от които се нуждаят и искат.

Всички анкетирани декларират, че държат спестяванията си кеш. Това е сигурен знак, че хората нямат достатъчно големи спестявания, които да се нуждаят от управление, коментират анализаторите.

Половината потребители пазаруват по-малко през последните три месеца. Промяната в консумацията е по-голяма сред хранителните продукти. Хората купуват по-малко храни и напитки, които не са от ежедневна необходимост.

Според почти една трета от анкетираните през последните 3 месеца цените на всички продукти са се покачили значително, а според 42% – леко или незначително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *