Всеки пети млад българин не учи и не работи

Демотивацията за намиране на работа сред младите българи от 20 до 34 години се увеличава. Всеки пети от българските младежи нито работи, нито учи. Това показват обявените вчера от „Евростат“ данни за мотивацията и пазара на труда след младите хора в ЕС.

Резултат с изображение за не работещи младежи

 

За ЕС около един на всеки шест от младите хора (16.5%) нито работят, нито учат в Европейския съюз (ЕС) през 2018 г. Това съответства на приблизително 15 милиона млади хора, сочат данните на „Евростат“. Съществува значителна разлика в процента между младите жени и младите мъже. За жените на възраст 20-34 20.9% са демотивираните, в сравнение с 12.2% за мъжете на възраст 20-34 години.

По този показател, в България ситуацията е по-лоша и се задълбочава. От таблицата е видно, че у нас на всеки пет от младите хора, един не работи и не учи. У нас жените също са повече от мъжете (26.2% спрямо 15.9%), сочат още данните на „Евростат“.

Проблемът се задълбочава

И въпреки че в България безработицата е на по-ниско ниво от средното за ЕС, броят на младите хора, които не желаят да работят и да учат са повече.

 

Преди година, изследване, цитирано от вицепремиера Томислав Дончев, показа, че по окончателни данни за 2017 година около 167 000 млади българи нито учат, нито работят.

Година по-късно техният брой се е увеличил. Според данните на НСИ младите хора на възраст между 20 и 34 години са около 1.2 милиона души, което означава, че според данните на „Евросат“, около 250 000 души (20.9%) на тази възраст нямат мотивация да работят и да учат.

Как е в Европа

Успокояващото е, че потози показател не сме на дъното на ЕС. Най-висок е бил делът на младите хора които нито учат, нито работят в Италия – близо 30 процента или всеки трети млад италианец на тази възраст. На втора позиция по демотивираност са били младите хора в Гърция – 27 процента от тях не са се занимавали с нищо.

Ситуацията на Балканите е равно претеглена – 4 страни са по-зле отнас и 4 – по-добре. След нас са: Северна Македония (36.3%), Турция (33.2%), Черна гора (27.5%) и Сърбия (24.1%). Преди нас в региона са четирите страни-членки на ЕС: Румъния (20%), Хърватия (19%), Кипър (17.4%) и Словения (11.1%).

На другия полюс най-ниски стойности за лицата на възраст 20-34 години, които са били демотивирани да работят, са били регистрирани в Швеция (8%), Холандия (8.5), Люксембург и Малта (с по 9%), Австрия и Дания (с по 11%).

Като цяло най-демотивирани към трудова дейност и учене са били младите хора в ЕС с ниско образование – 32 процента или почти всеки трети неработещ и неучещ млад европеец. Около 15 на сто от демотивираните за труд и учене европейци са били със средно образование и само 9 на сто – с висше образование, показват данните на „Евростат“.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *