Всеки СПА център с поне 40 кв. м закрит басейн

Закрит вътрешен плувен басейн с поне 40 кв. метра площ трябва да има задължително всеки СПА център у нас, а дълбочината му да е минимум 1,2 м. Това гласи наредбата за задължителните изисквания към балнеолечебните и уелнес центрове у нас, която е публикувана за обществено обсъждане. Според нея обектите се делят според предлаганите от тях услуги на четири вида – балнеолечебен (медикъл СПА) център, СПА център, уелнес и таласотерапевтични центрове. А за да започнат работа, тези обекти трябва да имат сертификати, които са издадени от министерството на туризма. Според проекта подобен документ ще има пет години валидност, а заедно с него се издава и табела на български и английски, която трябва да стои на видно място в центъра.

Медикъл СПА центровете трябва да бъдат вписани в публичния регистър на обектите с обществено предназначение, а за ползването на минералните води е необходимо да има издадено разрешително по Закон за водите. На тези места трябва да се прилагат здравни процедури с минерална вода или лечебна кал. Само човек с висше образование в професионално направление „Медицина“, „Обществено здраве“, „Здравни грижи“, „Туризъм“ и „Спорт“, който владее поне един чужд език и с поне 3 години стаж на подобна позиция, може да бъде управител на такъв център.

В СПА центровете трябва да се предлагат разнообразни процедури, програми и ритуали, включващи използването на вода – минерална, изворна, лечебна кал или други естествени природни фактори, чрез прилагане на класически и нетрадиционни терапевтични методи на въздействие, целящи антистрес. В уелнес центровете пък трябва да предлагат козметично-разкрасяващи процедури, програми и антистресови ритуали, като използването на вода и естествени природни фактори не е задължително. Според наредбата таласотерапевтичен център е този, в който се предлагат програми и ритуали, включващи използването на морска вода и/или естествени производни продукти, лиманна кал, чрез класически и нетрадиционни терапевтични методи на въздействие, целящи възстановяване на психо-емоционалното и физическото здраве. Пред стои да бъде създаден регистър на сертифицираните СПА центрове, който ще бъде част от Националния туристически регистър. От началото на август се очаква той да бъде достъпен на сайта на туристическото министерство. Според председателя на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов ефектът от тази мярка ще е стотици милиони евро годишни приходи. Той смята, че приемането на новата наредба няма да доведе до поскъпване на СПА услугата, уточни БТА. В нея са залегнали изискванията на Европейската СПА асоциация и се очаква менте хотелите да отпаднат. По думите му делът на СПА туризма е 9 на сто от общия туристически продукт, който генерира 13% от БВП на страната.

Без наличието на сертификат базите не могат да се рекламират като СПА или като някой от другите видове центрове. „Вече няма да може всеки хотел, който има басейн, да си сложи табела, на която пише СПА“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *