Всеки сърбин дължи 650 евро

Гражданите на Сърбия са по-малко задлъжнели от тези в съседните държави, но продължават да имат проблеми с изплащането на дълговете си, съобщава белградският вестник „Вечерне новости“. Средно всеки работещ в Сърбия дължи към 2200 евро, пише изданието.
Гражданите на Сърбия имат пет милиарда дълг към банките и спадат към по-малко задлъжнелите, но през последните години интензивно взимат заеми, посочва изданието.

Всеки жител на Сърбия дължи около 650 евро, а всеки работещ – около 2200 евро. Това, както посочват икономистите, не е много, но тревожен е фактът, че все повече граждани имат проблеми с изплащането на взетите от тях заеми.

В момента най-задлъжняли са хърватите и гърците и те, въпреки кризата, продължават да взимат заеми. Всеки гражданин на Хърватия дължи около 4000 евро, а всеки работещ в тази страна дължи по 10 000 евро. В Гърция дългът към банки на жител е нараснал на 8100 евро, а на работещ – на 14 хиляди евро.

Най-голям ръст на кредитите имат Македония, Черна гора и Румъния.

Най-голям дял в задлъжнялостта имат жилищните кредити и кредитите за рефинансиране, пише „Вечерне новости“. Страните с най-голямо увеличаване на заемите имат и най-големи проблеми с нередовното им изплащане.

Гражданите на Сърбия не могат да задлъжняват повече, не защото не искат, а защото имат ниски доходи, а правилата са такива, че поставят граници, казва икономистът Горан Николич. Рестриктивната политика на Народната банка на Сърбия ограничава заемите на 30 до 50 процента от заплатата, в зависимост от вида на заема и валутата, посочва той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *