Всеки трети български младеж е без работа

Това обяви във Варна заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Според статистиката без работа у нас са 32 % от младежите. Административната статистика към бюрата по труда пък показва, че без препитание са малко над 19 на сто от българите до 29 години, при 11 на сто обща безработица към края на май, отчете зам.-министърът.
Сред причините за младежката безработица са ранното отпадане на децата от училище, както и недобрата подготовка на завършилите средно и висше образование, отбеляза Русинова. Като заместник-министър на труда и социалната политика тя отговаря за пазара на труда и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.
Една от най-успешните инициативи за справяне с младежката безработица е възможността за стажуване при работодател на безработни до 29 години, като министерството покрива възнаграждението до минималните осигурителни прагове за срок до 6 месеца. Досегашният опит показва, че около 40% от стажантите остават на работа и след този срок във фирмите. Според Зорница Русинова, голям интерес към тази програма има от страна и на фирми в сферата на туризма.
През юни стартират две нови инициативи, разкри зам.-министърът. При първата ще бъдат осигурени нови работни места за младежи, като на работодатели ще се даде възможност да кандидатстват за до 200 000 евро безвъзмездна финансова помощ. До 40 на сто тези средства могат да бъдат използвани за придобиване на оборудване, обзавеждане или ремонт, така че да се обособи ново работно място. Министерството на труда и социалната политика се ангажира след това да осигури обучението, квалификацията и част от възнаграждението на младите хора.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *