Все още не е установена връзка с пиратите, отвлекли кораб с български моряци

© Снимка:БГНЕС

Все още не е установена връзка със сомалийските пирати, който отвлякоха британския танкер „Сейнт Джеймс парк“, на борда на който има петима български моряци.От външно министрество заявиха, че е задействан кризисният щаб. Работи се и съвместно със съюзниците ни от Европейския съюз. Похитените български моряци са наети от варненската фирма „Зодиак – морски агенции“ Варна ООД. Мъжете са на възраст между 34 и 46 години. Четирима от тях са от Варна, а един от Русе.
Говорителят на антипиратската мисия на Европейския съюз Джон Харбър заяви, че спасяването на британския танкер ще бъде трудно. Той поясни, че това е така, тъй като екипажът е от хора от девет различни националности.
В понеделник следобед пирати похитиха танкера в Аденския залив. Похитен беше и гръцки кораб, плаващ под панамски флаг в Индийския океан. Според Харбър, двете отвличания са просто неприятно съвпадение и не са координирани, тъй като в двата района, отдалечени на 1600 км, действат няколко пиратски банди.
Танкерът „Сейнт Джеймс парк“ е отплавал от Испания за Тайланд. Той превозвал 13 тона химически вещества, използвани в производството на пластмаси. Капитанът на плавателния съд подал сигнал за опасност, който бил прехванат от американския ракетен крайцер „Чосин“. Корабът се намирал на около 25-30 минути път. Когато пристигнал на мястото обаче, пиратите вече били превзели танкера.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *