Все повече протекционизъм в света след кризата от 2008-а

Според доклада на водещата изследователска компания в областта на световния протекционизъм Global Trade Alert световната икономка е изправена пред все повече протекционистки мерки от началото на кризата от 2008-а и страните отговарят на забавянето на растежа, създавайки още повече „световен търговски безпорядък“.

От началото на кризата лидерите на Г-20, които трябва да се срещнат в Австралия тази седмица, обещават постоянно да не допускат грешките от 1930-а, когато търговията по света бе прекратена, а Голямата депресия се задълбочи поради повдигнатите икономически бариери.

Екстремният отговор, представен през 1930-а година, до голяма степен бе избягван след 2008-а, смятат повечето търговски експерти.

Въпреки това в последния си доклад изследователите от Global Trade Alert, която се очертава като водещ наблюдател на протекционизма, предупредиха, че степента на нови търговски бариери е била подценена.

Според тяхното проучване от 2008-а досега са били въведени 5874 мерки, вариращи от антидъмпингови разследвания до увеличение на тарифите и въвеждането на нови правила за местно съдържание и правителствени поръчки.

Според тях моделът на тези мерки следва икономическите богатства. Протекционизмът нарасна през 2008-а и 2009-а, когато кризата бе най-тежка, и се забави през 2010-а и 2011-а, когато икономиките започнаха да се възстановяват. Но завръщането на страховете относно световния растеж през 2012-а доведе до ново нарастване, а Г-20 и останалите органи правят твърде малко в отговор на това, което може да приключи като „световен търговски безпорядък“.

Нито Г-20, нито Световната търговска организация успяват да се справят с протекционизма, се споменава в доклада. Фрагментацията на световните пазари по национален признак е много по-зле, отколкото бе докладвано по-рано.

Докладът възприема много по-алармиращ тон относно световната ситуация, отколкото публикувания миналата седмица доклад на СТО, ОИСР и ООН, който имаше по-строга дефиниция на търговските бариери. Но докладът също така предупреди лидерите на Г-20, че броят на протекционистките мерки е нараснал и те трябва да „проявят строгост“ и да предприемат „решителни действия“, за да ги намалят.

Преобладаващите икономически условия сочат, че това не е време за удовлетвореност от системата на международната търговия.

В доклада се казва още, че изводите са направени, без да се вземат под внимание санкциите заради Украйна и търговското напрежение между Русия, ЕС и САЩ, което е резултат от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *