Все по-голяма липса на хора на трудовия пазар се наблюдава през 2008 г.

Задълбочаваща се липса на хора с всякаква трудова квалификация, миграция към и от Европа, фирмена политика за задържане на кадрите и повишение на заплати с 15% във всички сектори – такива са водещите тенденции на пазара на труда в България през 2008 г., представени от JobTiger.

Управителят на компанията Светлозар Петров подчерта, че основните причини за тези тенденции са растежа на икономиката и разширяване на вече работещите предприятия, както и неефиктивното използване на персонала.

Той предупреди за възможност от затваряне на фирми, заради липса на подготвен персонал и информира, че през миналата година някои фирми са се спасили от тази опасност като са вдигнали заплатите на черно.

Петров изтъкна, че увеличението на заплатите едва ли ще е с повече от 15% през тази година, защото производителността на труда остава отчайващо ниска.

Той не се нае да прогнозира какъв ще е ефектът от въвеждането на плосък данък в съчетание с по-високите осигурителни прагове.

Но изрази опасения, че вносът на кадри ще е успешна практика, ако няма държавна политика по този въпрос и то в дългосрочен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *