Всички завещания влизат в регистър

Нотариусите ще правят справка преди прехвърлянето на имуществото

Пазарът на имоти е сред най-динамичните у нас. 240 000 сделки са сключени през 2005 г., през тази година броят им ще достигне 260 000, твърдят брокери от агенциите за недвижими имоти. Според гилдията измамите при прехвърляне на недвижима собственост са под 1%, което е доста внушителна цифра.

Саморъчно направените завещания да влязат в електронен регистър. В него нотариусите ще могат да правят справки от бюрото си дали собственик е заявил изрично кой да наследи имотите му или не. Сега в база данни влизат само нотариално заверените документи за наследство. Със създаването на единна информационна банка ще се улесни работата на юристите и ще се намали рискът от имотни измами, обясни председателката на Нотариалната камара Елена Еленкова.

В регистъра ще се събира само информация за собственика, който е направил завещание. Съдържанието на документа няма да се огласява, защото по закон то се пази в тайна до смъртта на лицето. Преди да пристъпят към разделянето на имуществото между законните наследници, юристите ще могат да проверяват дали не е направено друго завещание.

Изискването за създаване на електронната банка от завещания е на Международния съюз на латинския нотариат, в който членува и българската професионална организация. Повечето европейски страни вече имат действащи регистри, такъв се подготвя и в Румъния, обясни Елена Еленкова. Вероятно работата по попълването на електронната база ще започне от следващата година. Сега не е задължително саморъчните завещания да се пазят при нотариус. Такова изискване има само за нотариално заверените със свидетели наследствени документи. Точно саморъчните завещания обаче създават риск от злоупотреби. „Сега всеки може да отиде при нотариус за обявяване на саморъчно завещание. Въз основа на такъв документ може да се издаде нотариален акт, имотът да се препродаде, а после да се окаже, че това не е подписът на завещателя“, обясни Елена Еленкова. Затова според нея е добре в закона за наследството да се запише, че при обявяване на завещание задължително трябва да се издирят и уведомят наследниците по закон. Няма как саморъчните завещания да влязат в регистър, защото за написването им не се изисква присъствието на нотариус, коментира адвокат, който се занимава с дела за собственост. Според него човек може да промени завещанието си дори и 5 минути преди смъртта си, което обезсмисля идеята за вкарването на документите в регистър. Идеята е добра, но едва ли ще реши проблема с имотните измами. Но ако са ощетени, наследниците могат да оспорват завещанието в съда, коментира адвокатът.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *