Всички щатски банки преминаха успешно първия стрес тест на Фед

Всички 31 американски банки преминаха първия от ежегодните стрес тестове на Федералния резерв. Проверките се извършват с цел да се види как трезорите биха се справили при финансова криза,пише BBC.

Според изявлението на Фед банките разполагат с достатъчно капитал, за да продължат да отпускат заеми дори при евентуална рецесия. За първи път от 2009 г. насам всички банки имат капитал над минималния.

Изненадващо е, че с най-лоши резултати на теста са някои от гигантите на Уолстрийт. Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase са с някои от най-ниските нива на капитал спрямо заемите, които дават.

При следващите стрес тестове Фед ще определи дали трезорите могат да поддържат настоящия си капитал и да продължават да изплащат средства на акционерите. В сряда се очаква институцията да одобри или отхвърли предложението за увеличаване на дивидентите.

Идеята на проверките е да се възстанови доверието в американската банкова система. По време на световната криза, започнала през 2008 г., се наложи щатските банки да бъдат стабилизирани със 700 млрд.долара, отпуснати от правителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *