Всяка трета злополука става на път за работа

Всяка трета злополука става на път за работа. Това сочат данните на НСИ за първото тримесечие на годината. От общо 517 инцидента, пътните са били 171, като броят им за 2017 г. е бил 593. Експерти прогнозират, че ако тенденцията за първото тримесечие на годината се запази и през останалите 12 месеца опасността броят им в края на годината да е по-голям спрямо предходната е реален.

Резултат с изображение за пътно движение

Най-голям е процентът на трудовите злополуки, станали на път за работа в държавната администрация – 19 на сто.

Чиновниците са рекордьори и по инциденти, възникнали в процес на изпълнение на служебните си задължения. При 688 инцидента за първото тримесечие на 2018 г. 10% от тях са именно при тези, които работят зад бюро.

Административните работници са били първенци по злополуки и в края на 2017 г., когато броят им е бил 203 или това е било 7% от всички случаи. Те изпреварват далеч по-рискови професии като строители и миньори. През май строител падна от четвъртия етаж в центъра на Кърджали, докато изхвърлял строителни материали. След инцидента 57-годишният мъж загина. Тогава от Инспекцията по труда заявиха, че това е първият такъв случай в областта от две години насам.

Друг работник пък при ремонт на покрив в склада на западното пристанище в Русе бе настанен в болницата с черепно мозъчна травма и счупени ребра. Зидарите през изминалата година, които са пострадали, докато са изпълнявали служебните си задължения на територията на страната, са били 75, което е близо 3 пъти по-малко спрямо чиновници за същия период, информира

Най-голям е процентът на трудовите злополуки, станали на път за работа в държавната администрация – 19 на сто.

Чиновниците са рекордьори и по инциденти, възникнали в процес на изпълнение на служебните си задължения. При 688 инцидента за първото тримесечие на 2018 г. 10% от тях са именно при тези, които работят зад бюро.

Административните работници са били първенци по злополуки и в края на 2017 г., когато броят им е бил 203 или това е било 7% от всички случаи. Те изпреварват далеч по-рискови професии като строители и миньори. През май строител падна от четвъртия етаж в центъра на Кърджали, докато изхвърлял строителни материали. След инцидента 57-годишният мъж загина. Тогава от Инспекцията по труда заявиха, че това е първият такъв случай в областта от две години насам. Друг работник пък при ремонт на покрив в склада на западното пристанище в Русе бе настанен в болницата с черепно мозъчна травма и счупени ребра, информира в.Монитор.

Зидарите през изминалата година, които са пострадали, докато са изпълнявали служебните си задължения на територията на страната, са били 75, което е близо 3 пъти по-малко спрямо чиновници за същия период. „Административните служители водят в статистиката, защото в тези икономически дейности работят голям брой осигурени лица, т.е. има изградена система за регистриране и отчитане на трудовите злополуки, което гарантира декларирането им. Докато в другите браншове броят на тези, които работят без договор е голям, което води до липсата на данни за инциденти“, коментират от НОИ.

.

„Административните служители водят в статистиката, защото в тези икономически дейности работят голям брой осигурени лица, т.е. има изградена система за регистриране и отчитане на трудовите злополуки, което гарантира декларирането им. Докато в другите браншове броят на тези, които работят без договор е голям, което води до липсата на данни за инциденти“, коментират от НОИ.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *