Всяка фирма у нас е средно с по шест нарушения

От Инспекцията по труда отчитат в справка, изготвена заНова телевизия, че всяка фирма у нас е средно с по шест нарушения. Общо за миналата година трудовото законодателство е престъпвано над 240 хиляди пъти. Половината от тях заради опасни условия на труд.

Близо 2800 души са регистрираните трудови злополуки за изминалата година. Най-често става въпрос за счупвания, следват раните, изкълчванията и мозъчните сътресения и изгаряния или съответно измръзвания. Най-рядко се стига до шок, отравяния и облъчвания. В 115 от случаите трудовите злополуки са завършили със смърт.

Прикован на леглото си, Тихомир пише вече третия си роман. Преди точно 21 години тежка катастрофа по време на работа го парализира. В онзи фатален ден мъжът се придвижвал с инкасо автомобил, защото събирал парите от верига бензиностанции в Монтана. На една от смените му обаче се удря челно в движещ се камион.

Остава инвалид. Така първата му работа се превръща в последна. След трудовата злополука, Тихомир води близо десет години съдебна битка със своя работодател за обезщетение.

При трудова злополука имаме право на обезщетение от НОИ, което е в рамките на 90% от заплатата ни. Както Тихомир можем да претендираме и за обезщетение от фирмата. В такива случаи обаче често се стига до съд.

Тихомир не е изключение и за друго. Оказва се, че и тази година най-големият брой трудови злополуки са се случили вследствие на сблъсък при движение, следват травмите при удар с движещ се предмет, притискане и контакт с ток и опасни вещества. Най-малко са пострадалите от задушаване, ухапване или ритане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *