Втори ден от срещата на върха в Брюксел

 
В Брюксел завършва двудневната среща на Европейския съвет. Очаква се европейските лидери да подпишат проект на споразумение за ограничена промяна на Лисабонския договор с цел да бъде реформирана еврозоната.
Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви на пресконференция, че лидерите на страните от Европейския съюз са се съгласили с „ограничена промяна“ на Лисабонския договор – условие, поставено от Германия, за да приеме безпрецедентната реформа на еврозоната след гръцката кризa.
След тежки дискусии европейските лидери се съгласиха с текст, предвиждащ започването на консултации за подготовка на промяната, каза ван Ромпой. Окончателното решение ще бъде взето на следващата среща на високо равнище през декември, а целта е промяната на договора да приключи до средата на 2013 г., уточни ван Ромпой.
Основната цел е да бъде създадена постоянна мрежа за сигурност за страните от еврозоната, които изпаднат в голямо затруднение като Гърция през пролетта, със задачата да бъдат успокоени пазарите. Такъв Фонд за подкрепа бе създаден през юни само за срок от три години, до средата на 2013 г.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *