Втори Чернобил, ако земетресението беше в Калифорния

Това твърди в блога си Харви Васерман, американски журналист.
Централите Сан Онофре и Диабло Каньон, всяка с по два големи ядрени реактора, не са конструирани да издържат на подобни шокове. Същевременно тяхната конструкция ги прави особено уязвими: те са разположени сравнително близо до брега, тоест едно цунами от мащаба, който вчера порази Япония, ще ги засегне.
АЕЦ Сан Онофре е разположена между Сан Диего и Лос Анджелис. Радиоактивната утчека можеше да засегне някой от двата мегаполиса, преди да се разпръсне в останалата част на централна и южна Калифорния. Диабло Каньон е разположен на брега, между Лос Анджелис и Сан Франциско. Радиоактивен облак би могъл да се разпространи из района, от който повечето американци получават свежите си зеленчуци.
Според действащото американско законодателство /федералният акт Прайс – Андерсън от 1957 г./ собствениците на разрушените реактори са задължени да покрият частни застраховки в размер до 11 млрд. долара. Това обаче според автора е само малка частица от щетите, които могат да възникнат при описания от него бедствен сценарий. Останалото е за сметка на данъкоплатеца и на жертвите.
След като сравнява разположението и плътността на населението за Чернобил и четирите калифорнийски атомни реактора, Васерман твърди, че пораженията в Калифорния от ядрена авария ще са несравнимо по-големи. Той припомня, че пълният брой на жертвите след аварията в Украйна през 1986 г. е достигнал 985 хиляди души /по оценка на противниците на атомната енергетика/ и че радиоактивният облак се е разпространил на територия, по-голяма от тази на САЩ.
Четирите атомни реактора в Калифорния са пуснати в експлоатация през 1970 и 1980-те години. Освен че не отговарят на най-новите стандарти за сигурност, те са натрупали вътрешен радиоактивен материал, значително надвишаващ този в избухналия нов 4-ти ядрен реактор в Чернобил.
Историята на атомните централи в САЩ показва, че през 1986 АЕЦ Пери източно от Кливлънд е избухнала в пожар след земетресение от само 5.5 степен по Рихтер. Земетресението е довело до скъсване на тръби и е разрушило и друга апаратура в централата. За щастие, централата още не е била работеща. Официалната разследваща комисия по-късно се е произнесла, че след подобно земетресение евакуацията става невъзможна, тъй като прилежащата инфраструктура като пътища и мостове също ще пострада.
Властите в Япония първоначално твърдяха, че атомните реактори в зоната на земтресението автоматично са изключили и е нямало изтичане на радиация. Но това се оказва успокояване на публиката. Пет реактора от две засегнати АЕЦ са в критично състояние. Евакуирани са хората в радиус 20 км. от АЕЦ Даичи, а нивото на радиацията в залата за управление на централата е 1000 пъти над нормите.
Васерман заключава: в момента администрацията на Обама иска от Конгреса 36 млрд. долара за изграждане на нови атомни реактори. Тези пари не следва да се отпускат, преди да е разработен план за действие при подобни бедствия и да са изчислени потенциалните парични щети от инцидент в ядрен реактор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *