ВУЗ ощетен от банка с 50 000 лева

Окръжната прокуратура във Велико Търново е започнала проверка на свищовската Стопанска академия „Димитър Ценов“ заради неизгоден банков депозит, с който висшето училище е ощетено с 50 000 лева.
През 2007 г. на срочен влог в клон на търговска банка в крайдунавския град са били внесени 2,5 млн. лева собствени средства на Академията, при лихва 2,5%, предаде Дарик радио. По същото време лихвеният процент е бил почти два пъти по-висок – 4,5%. Така през 2008 г., когато контрактът е приключил, ВУЗ-ът се е оказал с вреда от 50 000 лева, са констатирали от прокуратурата.
Договорът е подписан от заместник-ректора доц. Георги Герганов.
Интересна подробност е, че по договора за депозит Стопанска академия е получила за ползване до края на срока му нов товарен микробус.
По думите на говорителя на Стопанската академия – Ангел Георгиев, проверката е провокирана от информацията, излязла в медиите, за неправомерното раздаване на степен докторант във висшето заведение, както и от коментарите на недоволни бивши преподаватели, които са били уволнени, предаде bTV.
Академията все още няма официално становище по случая. Оттам обаче уточниха, че в момента, в който договорът е станал неизгоден за учебното заведение, е бил прекратен. По-късно е сключен ВИП-депозит, при който лихвата от 200 000 лева им е била изплатена предварително.
По-късно доц. д-р Георги Герганов уточни пред „Фокус“, че академията има средства, които са не само получени от бюджета, но и средства, които са резултат от собствена дейност. Герганов заяви, че става дума за Центъра за магистърско и дистанционно обучение и центъра за факултативно обучение.
„Тези средства, които са свободни от собствената дейност, се депозират. Те се депозират в различни банки. Когато се избира дадена банка, за да се депозират средства, критерият не е само какъв е лихвеният процент. Ние при сключването на договора за депозит се договаряме и с други условия – например с две банки имаме договорено условие за създаване на работни места за студенти, които са в магистърската степен“, обясни Герганов.
Освен това обикновено се договарят и други условия, като например за срока на депозита да се използва предоставен автомобил, което позволява висшето училище да не ангажира бюджетен ресурс или други капитали за закупуването на транспортни средства.
“Подобен беше и този депозит, който бе в размер на 2,5 млн. лв., беше договорен лихвен процент 2,5 и допълнителната уговорка, че ще бъде предоставена на банката за срока на договора транспортно средство – лека кола, която ние да ползваме“, заяви зам.-ректорът.
“В момента проверката на Окръжната прокуратура – Велико Търново все още не е приключила и считам, че дори и да приключи, тя няма да бъде с негативно влияние върху стопанска академия“, категоричен бе той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *