Вчерашните аукциони стреснаха инвеститорите.

След вчерашния срив на борсите в Европа, когато водещите индекси изгубиха по повече от 2%, днес търговията започва позитивно. С близо половин процент расте водещият индекс във Франкфурт. Париж и Лондон също стъпват на положителна територия.
FTSE 100 INDEX добавя 0.01% до 5 596 пункта.  DAX INDEX расте с 0.50% до 6 637 пункта. CAC 40 INDEX добавя 0.40% до 3 230 пункта.
Излязоха и някои икономически данни, които помагат за отърсването от вчерашния песимизъм. Продажбите на дребно във Великобритания са нараснали с най-бавния си темп от началото на годината до сега. През март статистиката отчита нарастване от 1.2% на годишна база. Въпреки, че този ръст не може да се нарече задоволителен, той следва да бъде оценен положително, тъй като икономистите подготвяха за стагнация при ритейлърите.
В същото време индустриалното производство в Испания не е в добра форма. През февруари то е спаднало с 5.1% спрямо февруари 2011 година. През януари спадът бе от 4.3%, което показва влошаване на ситуацията.
Вчерашните аукциони за държавни ценни книжа в Европа, при които Италия и Испания срещнаха затруднения в пласирането на 10-годишни облигации, стреснаха инвеститорите. Борсите веднага потънаха, тръгна нова вълна на изтегляне от по-рисковите активи и започна трескаво очакване на новини, които да опровергаят или потвърдят страховете.
След като бяха позатихнали, неволите на Европа отново започнаха да притесняват играчите, особено тези в Азия, тъй като те имат по-големи експозиции в европейски активи. Инвеститорите отвъд океана също са чувствителни на темата рецесия в Европа, но за тях през следващите седмици ще има нещо по-интригуващо – отчетите на големите корпорации, чиито книжа се търгуват на Wall Street.
Първата изненада дойде още снощи, след края на сесията, когато гигантът Alcoa обяви, че е на печалба през първото тримесечие на годината. Тя възлиза на 94 млн. долара или по 9 цента на акция. Приходите са скочили с 0.8% до $ 6.01 млрд. Това се случва въпреки спада в цената на алуминия. Износът на алуминиеви изделия е нараснал с 6.8%.
Въпреки добрата новина, пазарът снощи се изсипа, с което записа най-лошата сесия за годината, връщайки акциите на двумесечно дъно.
DOW JONES INDUS. AVG спадна с 1.65% до 12 715 пункта.  S&P 500 INDEX се понижи с 1.71% до 1 358 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX изгуби 1.83% до 2 991 пункта.
Азиатските пазари също са попарени повече от скока на лихвите на европейските облигационни пазари. Инвеститорите имат експозиции в Европа и за тях е притеснително, когато държавите от региона не могат да заемат евтин ресурс от пазарите.
Има и положителни новини, които влияят на търговията към момента. Данните за поръчките към машиностроителите в Япония показват, че през месец февруари те са се увеличили с 4.8%, при очаквано от икономистите свиване с 0.5%.
NIKKEI 225 потъва с 0.72% до 9 469 пункта.  HANG SENG INDEX губи 1.19% до 20 114 пункта. CSI 300 INDEX се понижава с 0.27% до 2 513 пункта.
Снощи излязоха данни от Американския петролен институт, според които резервите от суровина в САЩ са се увеличили с 6.58 млн. барела през миналата седмица. Може би това бе причината за понижението на петрола. Американската сесия донесе загуби при петрола. Фючърсите с доставка през май поевтиняха с 1.4% до $ 101.02 за барел.
В азиатската сесия обаче контрактите наваксват част от загубеното и поскъпват с  30 цента до $ 101.32 за барел, а сортът брент добавя 22 цента до $ 120.19 за барел.
Доларовият индекс DXY се понижава с 0.09% до 79.79 пункта. Зелените пари поевтиняват спрямо еврото до $ 1.3096. Губят сила и срещу японската йена, като курсът на размяна към този час е 81.2075 йени за долар. Жълтата валута получи помощ и от решението на Bank of Japan да задържи основната си лихва на сегашното й равнище между 0% и 0.1% , но с готовност за промени.
На вниманието на търгуващите валутни двойки: излезе интересен анализ на Bank of America, според който ако има разпродажби на европейските финансови пазари, удар ще понесат мексиканското песо, южнокорейският вон и медта. Облагодетелстван ще е американският долар.
Златото поевтинява с 0.25% до $ 1 655.30 за тройунция.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *