Вчера тристранката пак не се споразумя за пенсионната реформа

© Снимка:   БГНЕС

 
 

 

 

И вчера  държава, синдикати и работодатели не се споразумяха по стратегията за пенсионна реформа. Разговорите ще продължат във вторник в рамките на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Вчера  диалогът се води неформално в присъствието на министрите на труда и социалната политика и на финансите. Няма разбирателство за условията за пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд.
Съдбата на професионалните фондове и на работещите при първа и втора категория труд бяха дискутирани близо 5 часа днес, съобщи финансовият министър Симеон Дянков и допълни, че са правени различни варианти и предложения, но не даде повече подробности. Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че вариантите по принцип са два – до 2015 г. активите на професионалните фондове, където се осигуряват работещите първа и втора категория труд, да се прехвърлят плавно в НОИ и институтът да поема плащането за ранното пенсиониране и по- високите пенсии след това. Вторият вариант е фондовете да започнат да плащат по- ниски пенсии от следващата година, но вноската за пенсия да се вдигне с повече от 1,8 %, за да може НОИ да поеме плащането за периода, когато категорийните работници навършват равна възраст за пенсиониране с тези в трета. Иначе, синдикатите приемат вноската за пенсия да нарасне с 1,8 % , а от 2015 година плавно да започне да нараства стажът с по 4 месеца годишно, докато достигне 40 години за мъжете и 37 за жените, а от 2024 година да се увеличава и с възрастта – с по 6 месеца годишно, докато достигне 63 години за жените и 65 години за мъжете.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *