Въвеждането на депозитно застраховане в Китай породи опасения за банкови фалити

Планът на китайския премиер Ли Къцян да въведе депозитно застраховане ще осигури защита за спестяванията на населението, особено когато размерът на лошите кредити се увеличава. Но на пазара на ценни книжа обаче този ход породи спекулации, че целта му е да остави някои банки да фалират, пише Bloomberg.

Миналият месец министър-председателят на Поднебесната империя обеща още тази година да осигури защита за спестителите, след като позволи на пазара да определя лихвените проценти. Ход, който може да повиши разходите за кредитиране на по-малките банки и да ги принуди да плащат по-високи лихви по депозитите.

Националният банков регулатор нареди на някои по-малки банки да заделят повече средства, за да избегнат бъдещ недостиг, след като размерът на лошите кредити нарасна най-много от началото на финансовата криза.

Опасенията, че за банките може да стане по-трудно да събират задълженията си, нараснаха, след катоминалия месец Chaori Solarпропусна да изплати част от кредитната си вноска. Задъхващият се икономически растеж подхранва допълнително спекулациите, че все повече компании няма да могат да изплатят задължения си.

Неуспехите на някои високодоходни тръстови продукти събудиха съмненията на инвеститорите. С готвената мрежа за финансова сигурност правителството може би вече няма да помага на институции, изпитващи проблеми, било то и не толкова съществени.

Към 31 декември 2013 г. лошите кредити в банките нараснаха за девето поредно тримесечие до 592,1 млрд. юана – най-голямата сума от 2008 г., сочат данни на Банковата регулаторна комисия на Китай. Новите просрочени заеми възлизат на повече от 60 млрд. юана само за първите два месеца на 2014 г. За сравнение – те са били за около 100 млрд. юана за цялата минала година.

Същевременно в момента Централната банка на Китай е поставила таван на лихвите, които се изплащат по депозитите. Той е по-висок с 1,1 пъти от лихвения процент по влоговете със срок от една година, който е 3 на сто.

Според централните банкери депозитното застраховане ще бъде необходим механизъм, чрез който да се управляват рисковете, особено след като Китай се придвижи към система, при която лихвените проценти се определят от пазара, а не от регулаторните органи.

Въпреки че разходите за кредитиране могат да се покачат, а дерегулациите ще продължат да притискат нетния лихвен марж, правителството ще трябва да гарантира, че, ако възникнат фалити на банки, те да не предизвикат системен риск, смятат анализатори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *