Въвеждат допълнително здравно осигуряване

Без допълнително здравно осигуряване не може да има истинска промяна. Дали това осигуряване да е доброволно или допълнително обаче трябва да се реши допълнително.
Това каза в Равда министърът на здравеопазването Божидар Нанев, където той е гост на извънредния събор на Българския лекарски съюз.
Министърът на здравеопазването коментира промените в системата по повод зададен му въпрос за проектозакона за здравеопазването. Доброволното здравно осигуряване не е ефективно и трябва задължително да има допълнително такова, каза Нанев. От доброволното осигуряване, което съществува от 2000 година, не влизат средства в бюджета, защото никой не се възползва от услугата, категоричен е министър Нанев. Според него трябва задължително да бъде въведено допълнително осигуряване или да бъде включено допълнителното задължително осигуряване, а доброволното да бъде третата част от осигурителната система. Нанев прогнозира, че здравноосигурителният модел може да бъде променен в началото на 2011 година. Това е невъзможно да се случи от догодина заради бюджетния дефицит. Но при всички случаи, без допълнително здравно осигуряване няма да може да се получи истинска промяна, каза още Нанев. Според него все още има нужда да се изчистят някои недостатъци по проектозакона за здравеопазването и тогава да влезе в пленарна зала за гласуване.
Стимулиране на доброволното здравно осигуряване чрез доплащане и чрез участие на лекари и икономисти при ценообразуването в здравеопазването е част от предложенията, които лекарите ще представят пред Министерството на финансите. Нанев каза още, че българинът отделя прекалено малко средства за здравеопазване. Вноските са с 10-15 пъти по-ниски от тези в Западна Европа. В същото време искаме добро обслужване, добра база, а това без необходимите средства нямало как да стане, допълни той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *