Въвеждат матури по български за децата на емигрантите

Държавен зрелостен изпит по български език ще могат да държат от тази година децата на сънародниите ни в неделните училища по света. С оценката от матурата те ще могат да кандидатстват и в български висши учебни заведения, съобщи просветният министър проф. Анелия Клисарова по време на конференцията „Модели за качествено изучаване на български език в чужбина“. Форумът се провежда в „Дом Витгещайн“ в австрийската столица Виена.
В момента подобна възможност има само в училища в Белгия и Ирландия.
Поправките в Наредба 3, която касае матурите за деца на наши емигранти, вече са направени и предстои да бъдат обнародвани. Ще се търси вариант и за предмети като география и история на България, обясни Наталия Михалевска, която в Министерството на образованието и науката отговаря за българските неделни училища в чужбина.
От тази есен ще бъде въведена и дистанционна форма на обучение към българските училища зад граница. Идеята е да се създаде възможност за обучение и на децата, които живеят в големи градове, като например Чикаго, и не могат да пътуват до училището.

През последните 5 години, броят на децата в българските училища зад граница е нараснал около пет пъти. Ако през учебната 2009/2010 г. в чужбина е имало 53 български учебни заведения с 3111 наши ученици, тази учебна година децата са 14 851, а училищата – 179, цитира статистиката министър Клисарова.
Страната ни мисли как да адаптира по-лесно младежите, които дълго време са живели в чужбина, но желаят да се завърнат в Родината. За целта ще бъдат създадени центрове за реинтеграция, в които младите хора ще наваксват пропуснатото по някои дисциплини, за да продължат обучението си в български учебни заведения.
В просветното министерство разработват и тест за владеене на български език с международна валидност като TOEFL, съобщи още министър Клисарова.
Конференцията „Модели за качествено изучаване на български език в чужбина“ се организира от МОН, Асоциацията на българските училища в чужбина, Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ и Българското училище в австрийската столица „Св. Св. Кирил и Методий“. В нея участват над 70 ръководители и учители от над 35 български училища в Европа и Америка.

Снимка: Георги Донков/Bgglas.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *