Въвели такси „бебе“ и „първи преглед“

Доктори дерат родители на новородени с такса „бебе“ и „първи преглед“ у дома, установи репортерска проверка на „Монитор“. От некоректната практика масово се оплакват майки в интернет форумите.

По 50 лева пък искат някои болници за припознаване на детето от бащата, когато родителите нямат подпис в гражданското. „Петдесет лева платихме за припознаване, родих в държавна болница“, пише Ели С. Оказва се обаче, че на нея, както и на други жени, споделящи за същата сума в социалните мрежи, са им взели по 10 и дори по 15 лева отгоре. Въпросната такса е фиксирана и е 40 лева. Тя е отпреди няколко години, когато беше въведена и възможността специална юридическа комисия в болниците с АГ-та да решава този въпрос. Така се спестява неудобството на родителите да търсят нотариус в рамките на два дни, след като детето е родено, за да бъде припознато от бащата, поясниха от Националната пациентска организация.

Когато този срок бъде пропуснат, то се записва на името на майката, за да му бъде даден ЕГН. Уреждането на въпроса с припознаването след изписването става по съдебен ред, поясниха юристи.

Педиатри пък взимат по 30 лева на ръка за първи преглед у дома на новороденото след изписването му от болницата, установи още репортерска проверка.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *