Въздушната атака срещу бяса при дивите хищници започва от утре

От утре Националната ветеринарномедицинска служба започва ваксинацията срещу бяс от въздуха на дивите хищници в областите Монтана, Видин и Враца, която ще продължи до 1 май. Четири самолета ще изхвърлят ваксинални примамки от 150 метра височина, като на един квадратен километър площ ще се залагат по 20 броя от тях. Над населените места и водоемите няма да се изхвърлят ваксинални примамки, а мястото на изхвърлянето на всяка ваксина ще се засича с помощта на GPS.
Ваксинирането ще продължи от 2 до 4 май в областите Перник, Кюстендил, София град и София област. От 5 до 8 май ще бъдат хвърляни ваксинални примамки в областите Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч, а от 9 до 11 май – в областите Русе, Разград, Търговище, Шумен. Ваксинацията ще приключи с областите Добрич, Варна и Силистра от 12 до 14 май.
Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се консултират с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.Само от началото на годината у нас са регистрирани 31 случая на бяс. Най-много са в Шуменска област – 10. Останалите случаи са в област Монтана – 6, в област Видин – 4, в областите Разград, София-област, Търговище, Силистра и Кюстендил – по 2 и в област Перник – 1.
Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Националната ветеринарномедицинска служба и ще бъде изпълнена през 2009 г, съобщиха от пресцентъра на службата.Европейската комисия ще подпомогне нейната реализация със 790 хил. евро. През есента е предвидена още една ваксинация в същите области на страната, а след анализ на резултатите ще бъде изготвена програма за ваксинация за следващата година.

Ваксинацията против бяс със самолет показва много висока ефективност в страните от ЕС. Чрез този метод заболяването е ликвидирано във Франция, Германия и Чехия. Такива програми в момента се изпълняват в Литва, Латвия, Естония, Словакия, Словения и Румъния.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *