Възможна е „доматена война“ между Мексико и САЩ

 
Според търговците до такова развитие може да се стигне, ако администрацията на Обама потвърди решението си, публикувано във вторник, да забрани вноса от Мексико след 16-годишен период на свободна търговия.  Производителите от Флорида поискаха през юни от министерството на търговията да наложи вето на мексиканските домати. Според зеленчукопроизводителите от САЩ червеният плод влиза в страната им на цени под себестойността си, което е търговски дъмпинг.  Миналата седмица аграрното ведомство съобщи, че има предварително решение в тази посока, преди да го публикува в официалния държавен вестник във вторник.
Мексико изнася в САЩ домати за 1,8 милиарда долара годишно. В същото време самите САЩ са вторият световен производител след Китай.
„Флорида не може да се бори равноправно заради предпочитанията на консуматорите, които дават предимство на мексиканския плод“, обяснява браншов лидер на производителите в Тексас.  Според него бързото прокарване на забраната е мотивирано политически – Флорида е щат от изключително важно значение за президентските избори на 6 ноември.  Едно от нашите принципни опасения в Тексас е, че Мексико показа, че има средства да отговори, казва той.
Въпреки, че са подписали споразумение за свободна търговия, САЩ и Мексико имат чести спорове по търговски въпроси.
След публикуването в държавния вестник на решението, правителството на САЩ ще проучи въпроса и ще започне консултации през период, който не може да е по-малко от 40 дни, припомня АФП.
Окончателното решение по темата с мексиканските домати трябва да се вземе най-късно в следващите 270 дни.  Исторически доматите идват от Южна Америка, но са култивирани за първи път именно на територията на Мексико.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *