Възможна ли е географската експанзия на аутсорсинг индустрията?

България се утвърди като една от най-атрактивните аутсорсинг дестинации не само в Европа, но и в света според различни международни изследвания. Засега концентрацията на аутсорсинг индустрията е в София, над 80% от заетостта според различни последни изследвания. Опитът на другите страни в Източна Европа показва, че изпреварващото нарастване на заплатите в столиците води до изместване на ИТ и аутсорсинг дейности към по-малките градове, в които цената на труда е по-ниска. До каква степен “изчерпването” на трудовия ресурс е проблем за ръста на тази индустрия? Възможно ли е решение чрез географска експанзия в другите големи и университетски градове в България?

Последните изследвания на Българската агенция за инвестиции и Българската аутсорсинг асоциация показват значим потенциал за експанзия на индустрията в София – при оптимистични допускания до четири пъти. В същото време малко се знае за потенциала на другите основни градове, като първият опит за структуриране на такава информация се прави в Пловдив, който е вторият по демографска значимост град в страната и дом на около 40 хил. студенти. Нов доклад на Индъстри Уоч показва, че потенциалът на Пловдив за развитие на аутсорсинг индустрията започва да се разгръща сравнително наскоро. По-значимите проекти в сектора са открити през последните две-три и в някои изключения максимум до пет години назад.

Пловдив, изглежда, разполага с базовите характеристики за аутсорсинг дестинация – добра демография, добра основа от качествени средни училища в региона, няколко висши училища в града (официално седем университета и два колежа) и, не на последно място по значимост, по-слаба конкуренция за същия трудов ресурс от други индустрии. Важно предимство спрямо София е липсата на силна конкуренция от сферата на държавното управление и финансовия сектор например, които са също концентрирани в столицата подобно на аутсорсинг сектора. Работодатели в аутсорсинг бизнеса, които вече имат офиси в Пловдив, споделиха в структурирани дълбочинни интервюта, че според техния персонал качеството на живот в града е достатъчно високо (характерни са по-ниската натовареност на трафика в сравнение със София, възможността за бързо пътуване до работа пеша, с велосипед или с удобен градски транспорт, възможности за прекарване на свободното време приятно и спокойно).

Липсата на конкуренция от страна на туристическата индустрия за персонал със среден скилсет е сред основните предимства на Пловдив. Текучеството на персонал във Варна и Бургас в аутсорсинга, според отделни казуси, е значително по-високо поради сезонния характер на туристическия бизнес там. През лятото много от младите хора с познания по чужди езици биват притеглени от високите заплати в туристическия бранш и така мотивацията им да се задържат на по-ниско платена работа в аутсорсинг фирмите намалява. В Пловдив този проблем не е така изявен, вероятно поради липсата на значим потенциал в туристическия сектор в града и региона.

Понякога игнориран фактор е свързаността, докато се фокусираме върху заплатите и наемите на офисите. Откъм свързаност и локация Пловдив е с положителна оценка от действащите фирми с чуждестранни собственици или клиенти, в която оценка особено важно място заема близостта до летище София. Тези фактори дават добра основа за географска експанзия на аутсорсинг бизнеса, при положение че подходящите кадри в София стават все трудни за откриване, а цената на техния труд расте изпреварващо спрямо други индустрии. Това, разбира се, е „анализ на предела”, т.е. търсим отговор на въпроса къде е възможно да бъдат открити следващите хиляда работни места в аутсорсинг бранша, което много малко би променило значителната концентрация в София, поне в краткосрочен план.

Георги Стоев, Industry Watch

Материалът е публукуван в брой 38 на Forbes

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *