Възможно е да внасяме чужди специалисти за държавната администрация

От: Ангел Милев

В момента се наблюдава недостиг на специалисти в държавната администрация, заяви министърът по европейските въпроси Меглена Кунева на лекция, която се проведе в рамките на Общото събрание на Германо-българската индустриално-търговска камара в сряда вечерта. Като пример тя посочи липсата на достатъчно одитори.

„При рестрикциите на държавните разходи, които имаме в условията на Валутен борд, не можем да си позволим възнаграждения, които одиторите и другите специалисти получават в частния сектор, въпреки че сме увеличили заплатите в някои области с два-три пъти. Затова е възможно в скоро време да започнем да правим това, което някои от новите 10 членки на ЕС вече правят – да внасяме специалисти за държавната администрация отвън“, каза Кунева.

Кунева изтъкна, че друг важен въпрос в това отношение е този на миграцията в целия ЕС. Според нея с присъединяването ни към ЕС процесът на емиграция на български граждани ще се балансира и много от тези, които вече са напуснали страната ще се върнат да работят отново за чужди фирми, но този път за техните подразделения в България.

На въпрос как правителството смята да се справи с проблема с „изтичане“ на квалифицирана работна ръка навън и това, че в някои области продължава да е трудно да се намерят достатъчно добре подготвени служители, Кунева каза, че е важен въпросът за качеството на работната ръка.

„Ние все още имаме над 10% безработица, докато някои работодатели изпитват недостиг на квалифицирани служители“, каза тя. „Имаме цели професии, където няма достатъчен персонал и сме принудени да внасяме работна ръка от чужбина. От Украйна например внасяме оксиженисти.“

Тя подчерта, че изходът от тази ситуация е много добре планирано образование, адекватно на нуждите на бизнеса.

Като най-съществени проблеми на българската икономика и общество Меглена Кунева определи сравнително ограниченото потребление на компютри, неразвития финансов сектор и недостатъчния брой и вид услуги в него, неблагоприятна данъчна среда, все още високия ръст на безработицата сред младежите, недостатъчните инвестиции в иновации и неефективната пенсионна система.

Тя подчерта, че има редица предизвикателства, които стоят пред целия ЕС и България трябва да е готова да работи заедно с останалите членки за тяхното преодоляване. Като пример бе посочена необходимостта от увеличаване на средствата от европейския бюджет за пенсионно осигуряване, която ще възникне през следващите години. Поради застаряването на населението тe трябва да бъдат увеличени с 5,5-10% през идните 50 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *