Възможно е да останем без прогноза за времето

Към момента институтът не може да плати три месечни заплати на служителите си – положение, подобно на товоа от преди 1 година.
За издръжка са необходими 800 хил. лв. годишно. По този повод Корчев коментира: „Това са по 60-70 000 лева месечно. Ние веднага трябва да получим, за да можем с тази 1/12 от бюджета да си изплащаме заплатите. Това е първото нещо, което ние трябва да осигурим на нашите хора“.
Преди 15 години в НИМХ работели 1440 души, а сега – 732-ма.  В тази връзка Корчев обясни: „При тази организация на работа и при поддържане на тази наблюдателна система ние не можем да го правим. Само нашите върхове -четири на брой, които са високопланинските ни станции на Мусала, на Мургаш, на Черни връх, на Ботев – тяхната годишна издръжка е 25 000 лева“.
В института били принудени да намалят броя на метеорологичните си балони от 3 на 1. В момента той се намира в София. Поддръжката на станция за аерологично сондиране на атмосферата годишно струвала 150 000 хил. лв.
Преди два дни стана ясно, че НИМХ отново са заявили пред ръководство на БАН, че парите, които се отделят за тяхната работа няма да стигнат. Заради това председателят на академията Никола Съботинов ще поиска среща с премиера Бойко Борисов, информира БГНЕС.
В края на миналата година в ръководството на БАН постъпва доклад, в който се обяснява тежката ситуация, и се посочва, че е твърде възможно да спрат прогнозите. Това е заплаха за нормалната дейност на почти всички сфери на работа. Писмото веднага е изпратено до премиера с молба за помощ, каза академик Съботинов. Поискани са 1,5 млн. лв. целеви само за НИМХ, но получават отговори от Симеон Дянков: Работете в рамките на бюджета, който е за БАН. Тогава, независимо че Дянков не е дал пари, такива се намират и с помощта на МОСВ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *