Възрастните в България са най-заплашени от бедност и социално изключване в ЕС

България е държавата в Европейския съюз (ЕС), в която възрастните хора са най-заплашени от бедност, социално изключване и материални затруднения, показват данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани по повод Международния ден на възрастните хора (1 октомври).

През 2014 г. почти 58% от населението на България над 65-годишна възраст е било в риск от бедност или социално изключване срещу почти 46% от населението под 65 години. Сериозни материални затруднения са изпитвали почти 51% от възрастните над 65 години спрямо малко над 41% от хората до 65-годишна възраст.

Като цяло в ЕС малко над 18 на сто от възрастните над 65 години са били заплашени от бедност и социално изключване през миналата година. Сериозни материални затруднения са изпитвали малко под 7 на сто от възрастното население.

В ЕС като цяло в риск от бедност и социално изключване са повече хора на възраст до 65 години – почти 26 на сто от населението. Те са и по-заплашени от по-тежки материални затруднения (10,2%), сочат данните на Евростат. Подобна тенденция се наблюдава в няколко държави, сред които тежко засегнатите от кризата Ирландия, Гърция и Испания – страни с висока безработица и силен спад на доходите от труд.

Държавите, в които възрастните са в най-нисък риск от бедност, социално изключване и тежки материални затруднения, са Унгария, Люксембург и Гърция.

България е и сред държавите от ЕС с най-бързо застаряващо население. Към 2080 г. се очаква населението на възраст над 65 години да достигне близо 30 на сто спрямо малко под 20 на сто през 2014 г. Населението над 80-годишна възраст се очаква да се увеличи до 12,4% спрямо 4,4% през 2014 г.

Възрастните българи са и с най-кратка продължителност на живота в ЕС след 65 години – средно малко под 18 години за жените и малко над 14 години за мъжете.

Българските пенсионери са и най-изолираните от интернет в ЕС. Едва един от всеки десет души ползва мрежата, а от тези, които имат интернет, половината пишат имейли, четат новини и търсят информация за стоки. Само 2 на сто от тях пазаруват онлайн, а всеки трети влиза в социалните мрежи.

Като цяло за ЕС през 2080 г. един от всеки осем възрастни ще е над 80 години. Броят на 80-годишните ще се удвои спрямо 2014 г., прогнозира Евростат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *