Възстановяване на германския износ и внос през февруари

Търговският излишък на Германия през февруари стабилизира на януарското ниво, но при възстановяване на растежа на износа и вноса след слабото начало на годината, показват данни на немската статистика Destatis.

През февруари германският експорт се повиши с 1,5% на месечна база след солиден спад с 2,1% през януари и при прогноза за подобрение с 1,0 процентни пункта, съобщават от БНР. Вносът в Германия нарасна с 1,8% след понижение с 0,2% през първия месец на година (ревизия от спад с 0,3%) при очаквания за повишение с 1,2 процентни пункта.

Добрият растеж на експорта беше компенсиран от по-силния от очакваното износ и това запази търговския излишък на Германия през февруари (на сезонно-осреднена база) на неговото януарско ниво от 19,7 млрд. евро при прогноза за повишение до 20,1 млрд. евро. На сезонно-некоригирана база немският търговски излишък се разшири до 19,2 млрд. евро от излишък за едва 15,9 млрд. евро през януари.

В същото време излишъкът на баланса по текущата сметка на Германия, който е мерило за международната финансова позиция на германската икономика, се разшири през февруари до 16,6 млрд. евро, но след низходяща ревизия на данните за януари до излишък в размер на 15,9 млрд. евро (от предишна оценка за 16,8 млрд. евро) и при прогноза за по-голям излишък по текущата сметка в размер на 17,5 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *