Вълненията в арабския свят понижиха рисковия апетит

Такъв повод им даде Кадафи, след като използва сила, за да потуши протестите и социалното недоволство в Либия, поредната страна в арабския свят залята от вълната на искания за демократични промени.
В Лондон FTSE 100 пада с 0.19%, до 6 072 пункта, във Франкфурт DAX е надолу с 0.65%, до 7 379 пункта, а в Париж индексът на водещите компании CAC 40 се понижава с 0.62%, до 4 131 пункта.
Пониженията на индексите, съчетани с опасенията за срив на режимите в Близкия изток, доведоха до силно ограничаване на апетита за риск и търсене на инструменти за хедж.
Еврото поевтинява с 0.32%, до 1.3659 долара, а доларовият индекс, който отчита движението на американските пари спрямо 6 основни валути се покачва с 0.097%, до 77.739.
Златото отскочи до 1 404 долара за тройунция, като поскъпването му е беше ограничено от покачването на долара.
Скъпият петрол се приема като нарастваща заплаха за глобалното възстановяване от икономическата криза. Цената на априлските фючърси за сорт Брент нараства с 1.49%, до 104.05 долара за барел, но разликата с американския лек суров петрол започва силно да намалява, тъй като евентуално нарушаване на доставките от OPEC ще засегне и вноса в САЩ.
Цената на априлските контракти за сорт WTI се покачва в рамките на електронната търговия в Ню Йорк до 93.34 долара за барел, като най-високите оферти купува са за 99.71 долара за барел.
12:00 часа
Волатилното движение на европейските индекси продължава, като влияние за това оказват и сравнително малките обеми на търговията в отсъствието на американските инвеститори, които днес празнуват Деня на президентите.
След краткотрайния положителен импулс, породен от добрите фундаментални новини, индексите в Германия и Франция и Великобритания отново тръгнаха надолу.
В Лондон FTSE 100 пада с 0.03%, до 6 081 пункта, в Париж CAC 40 е надолу с 0.52%, до 4 135 пункта, а във Франкфурт DAX се понижава с 0.67% до 7 377 пункта.
Априлските контракти за доставка на петрол сорт Брент поскъпват с 1.85%, до 104.42 долара за барел.
Петролните фючърси в Лондон може да поскъпнат до 142 долара за барел, ако в края на сесията се търгуват на нива над 104.98 долара, според технически анализ на брокери от PVM Oil

11:20 часа
Европейските пазари отвориха с понижения в понеделник, като основна причина за спада на индексите са опасенията за ескалиране на напрежението в арабските страни и Иран, където вълната от обществено недоволство тръгнала от Алжир взима нови и нови жертви.
Либия, която за разлика от Египет е голям износител на петрол може би е изправена пред гражданска война или поне това заяви синът на диктатора Муамар Кадафи.
В същото време протестите не спират и в останалите страни в региона, напрежението се засилва в Иран и Йемен, а според много анализатори сега идва ред на Саудитска арабия, която е най-големият износител на нефт в света.
Евентуален ефект на доминото в Северна Африка и Близкия Изток ще има най-силни последствия върху Европа, като се очакват вълни от бежанци, прекъсвания на търговските потоци и на петролните доставки.
В същото време обаче фундаменталните новини подкрепят ръст на фондовите индекси. Днес във Великобритания отчетоха покачване на цените на жилищата, като индексът на Rightmove за февруари нараства с 3.1%, при покачване от 0.3% през предходния месец.
В Германия, най-голямата европейска икономика, индексът PMI за бизнес активността в сферата на производството през февруари нарасна до 62.6 пункта, което също е над очакваното.
Прогнозния съставен индекс на бизнес активността в еврозоната нараства през февруари до 58.4 пункта.
Днес бяха публикувани и резултатите от водещото проучване за бизнес условията в Германия, провеждано ежемесечно от Института за икономически проучвания на Германия (IFO).
Индексът IFO за бизнес климата регистрира силен ръст до 111.2 пункта, индексът на текущите условия се покачи до 114.7 пункта, а индекс на икономическите очаквания достигна 107.9 пункта, като и трите стойности са по-добри прогнозираните.
Така час след отварянето на борсите, водещите европейски фондови индекси преодоляха спадовете и поеха нагоре.
В Лондон FTSE 100 покачва с 0.34%, до 6 104 пункта, в Париж CAC 40 нараства с 0.12% до 4 162 пункта, а във Франкфурт DAX печели 0.15%, до 7 438 пункта.
Добрите фундаментални данни и ръста на индексите в Европа подкрепиха единната валута, която ограничи спада си до 1.3693 долара или 0.07%.
Цената на петрола обаче продължава да расте, като априлските фючърси на сорт Брент поскъпват в Лондон с 1.77%, до 104.33 долара за барел.
 
8:20 часа
Част от азиатските индекси падат в понеделник, под натиска на затягането на монетарната политика в Китай и на покачващото се социално, политическо и икономическо напрежение в Близкия Изток, което повдига цените на петрола, но това не помогна на акциите на австралийските компании, като основният индекс на фондовата борса в Сидни достигна днес 6 дневно дъно.
В Япония Nikkei Stock Average покачва с 0.10%, до 10 854 пункта, като фондовият индикатор падаше през целия ден, но последния час на сесията, подкрепен акциите на телекомуникационните компании и вносителите на петрол, излезе на печалба.
В Австралия индексът на водещите компании S&P/ASX 200 падна с 0.70%, до 4 991 пункта, основно под натиска на понижените експортни очаквания, след като в края на миналата седмица Китай за пореден път затегна паричната си политика, като повиши минималните банкови резерви.
В Шанхай CSI 300 покачва с 0.99% , до 3 243.67 пункта, след като Китай успешно блокира на последната среща на Г20 сериозна проверка на огромния си валутен резерв и използването на обменните курсове, като средство за постигане на конкурентни предимства.
В Хонконг Hang Seng губи 0.37%, до 23 509 пункта, под натиска на нарастващите опасния за избухване на граждански войни в Близкия Изток, което би имало силен негативен ефект върху международната търговия в глобален мащаб.
Напрежението в арабските страни и Иран даде нов тласък на цените на петрола, като фючърсите на американския лек суров нефт поскъпват в Ню Йорк с 1.37%, до 87.38 долара за барел. А в Лондон цената на барел сорт Брент с доставка през април се покачва с 1.14%, до 103.69 долара.
Вълненият в Близкия Изток ограничават апетита за риск и помагат на златото в качеството му на инструмент за хеджиране, като спот цената на метала нараства с 0.48%, до 1 395 долара за тройунция.
Американските пари, в качеството си на резервна валута, също са подкрепени от ескалиращото социално напрежение в Либия, Иран и Йемен, като еврото поевтинява с 0.18%, до 1.3675 долара, а доларовият индекс на NASDAQ покачва с 0.08%, до 77.73.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси
Дарик финанс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *