Въпреки европейските мъки инвеститорите са с рекордна печалба

Блумбърг“

Въпреки всички загуби, с които се сблъскаха европейците през тази година, инвеститорите от региона, които закупиха американски акции при поевтиняването на еврото, ще имат възможно най-добрата възвръщаемост след десет години.
През тази година индексът Standard & Poor’s 500 отбеляза скок от 23%, изчислен в евро – най-голямото му покачване от създаването на единната валута през 1999 г. насам и почти двойно по-голямо от 13-процентното увеличение в долари. Акции от японския индекс Nikkei 225 Stock Average в Токио бяха с възвръщаемост от 20% в евро спрямо 2,5-процентна загуба при изчисляването в йени, показват данните на „Блумбърг“.
Рекордните бюджетни дефицити и спасителни планове за Гърция и Ирландия изпратиха европейската валута надолу с 8,4% през 2010 г. и по този начин увеличиха печалбите за всеки, който обърна инвестициите си от долари обратно в евро. Опасенията за по-нататъшни спадове може да стимулират още презокеански инвестиции през 2011 г., смята Дърк Патин от Degroof Fund Management в Брюксел, чийто американски фонд докара на европейските инвеститори печалби от 24% тази година.

Неочаквано силен долар

Инвеститорите извън САЩ закупиха американски акции за $146 млрд. през третото тримесечие и вероятно ще постигнат най-големите годишни печалби от 2007 г. насам, показват данни на Федералния резерв. Европейците закупиха американски акции на нетна стойност $18,3 млрд. през септември (най-голямата стойност от май 2007 г. насам) тъкмо когато кредитните пазари започнаха да замръзват, показват данните.
Докато основният индекс Euro Stoxx 50 потъна с 3,5% през тази година до края на миналата седмица, търговците в 16-те държави, които споделят единната европейска валута, отбелязаха печалби от средно 29% чрез инвестиране в 62 неевропейски държави“.
Спадът на еврото спрямо долара през тази година беше един от най-големите от 2005 г. насам, въпреки че американският дефицит скочи до рекордни нива през февруари, а безработицата се повиши до най-високите си стойности за последните 7 месеца и достигна 9,8% през ноември.
„Очаквахме добро представяне на американския пазар. Това, което не очаквахме, беше доларът да бъде силен както преди, заяви Юбер Гоа, който участва в управлението на $707 млрд. за базираната в Париж банка BNP Paribas Investment Partners. Като се има предвид бюджетната ситуация в САЩ и фактът, че икономиката не е особено силна, има много причини доларът да остане под натиск.“
Фондът на Гоа Actions USA се повиши с 28% в евро тази година и със 17% в щатски долари по данни на „Блумбърг“. Движенията на валутата увеличиха печалбите му от притежаването на акции на базираната в Купертино, Калифорния, Apple Inc. до 68% и удвоиха стойността на инвестициите му в базираната в Норуок, Кънектикът, Priceline.com.Inc.
Втората по големина енергийна компания в САЩ Chevron, която се намира в Сан Рамон, Калифорния, отбеляза скок от 18% тази година, които се равняват на 29% в евро. Спадът със 7,2% на базираната в Редмънд, щата Вашингтон, компания Microsoft се превръща в ръст от 1,5%, когато резултатите на най-големия производител на софтуер се пресметнат в европейска валута.
На фона на европейската дългова криза американската икономика изглежда силна. Растящите разходи за заемни средства в т. нар. периферни държави на еврозоната принудиха Европейския съюз да стартира спасителни планове за Гърция и Ирландия на обща стойност 195 млрд. евро ($256 млрд.). Гръцкият индекс ASE се сгромоляса с 34% през тази година, а испанският IBEX 35 падна с 14%. Двата са и най-лошо представилите се индекси сред тези на 24-те развити пазара.
„Наблюдаваме пренос на капитали от Европа към САЩ в търсене на сигурност“, казва Джейсън Брейди, управляващ директор на Thornburg Investment Management, Санта Фе, Ню Мексико, която оперира с над $72 млрд. И добавя: „Инвеститорите ще продължат да изтеглят парите си от не толкова добре капитализираните европейски страни, а САЩ все още са считани за едно от по-безопасните места за влагане.“
Moody’s Investors Service понижи кредитния рейтинг на Ирландия с пет нива на 17 декември, постави Гърция под ревизия с възможност за смъкване на статута, а на 15 декември заяви, че оценката на Испания е застрашена. На 23 декември Fitch Ratings понижи рейтинга на Португалия до А+, като се позова на опасения около финансите на правителството и местния банков сектор. От друга страна, Moody’s заяви миналия месец, че американският рейтинг Aaa няма да бъде преразглеждан тази или следващата година.

Приятна ситуация

„Получи се нещо много приятно вследствие на кредитната криза, казва Хенрик Друсеберг, старши стратег в Nordea Investment Management, която управлява $76 млрд. в Копенхаген, където датската крона поевтиня с 8,7% спрямо долара през 2010 г. Акциите са с много добри резултати, отчасти защото отчетите за периода бяха много по-добри от очакваното.“
Основният датски индекс OMX Copenhagen 20 е с ръст от 36% през тази година, което е най-доброто постижение сред 24-те развити пазара, наблюдавани от Bloomberg.
Печалбата при компаниите от S&P 500 нарасна с 42% през третото тримесечие, като 79% от съставляващите индекса фирми са надвишили оценките на анализаторите. При Stoxx Europe 600 делът на изненадалите положително е 57%.
Поради задълбочаването на европейската дългова криза еврото вероятно ще се смъкне на $1,18 до третото тримесечие при $1,31 в края на миналата седмица, смята Стивън Хъл, шеф „Глобална валутна стратегия“ в Morgan Stanley в Лондон. Това е втората най-песимистична прогноза измежду 46 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Инвеститорите трябва да купуват долари и да продават евро, тъй като правителствата в паричното обединение нямат интерес от силна валута, се посочва в доклад на нюйоркската банка от 9 декември.
Консенсусът в проучването на агенцията сочи, че общата парична единица ще приключи 2011 г. без особена промяна от стойността си към миналата седмица. Друсеберг казва, че европейската валута може да получи известен тласък, ако правителствата в региона представят „разумна“ стратегия за справяне с бюджетните дефицити. „Залагането на активи в долари бе сравнително успешно през 2010 г., но е нещо, с което трябва да внимавате“, предупреждава той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *