Вяла търговия на валутните пазари

Щатският долар и йената поевтиняха минимално в четвъртък при вяла търговия на валутните пазари. Фондовите пазари продължиха възстановяването си, подкрепени от положителните данни за производствения сектор на САЩ, и това намали търсенето на двете валути в качеството им на убежище при пазарна несигурност.
Официални правителствени данни от САЩ отчетоха растеж на производството в средноатлантическия регион за първи път от 10 месеца насам. Растежът на китайските фондови индекси също подкрепи апетита за рискови активи. От друга страна броят на молбите за помощи при безработица в САЩ се увеличи и това накара инвеститорите да бъдат предпазливи.
Нискодоходните долар и йена поевтиняват спрямо високодоходните валути и еврото от началото на глобалната икономическа криза при растежа на фондовите пазари, но според някои анализатори тази тенденция започва да отслабва.
Еврото поскъпна минимално спрямо зелените пари с 0,1% до 1,4250 долара. Единната валута продължи растежа си и срещу японските пари, добавяйки 0,2% към стойността си до 134,10 йени.
Щатският долар остана почти без промяна от предишния ден спрямо йената и завърши на 94,09 йени.
Европейските и американски акции продължиха растежа си от сряда, следвайки покачването на шанхайския фондов индекс, който добави 4,5% към стойността си.
Стерлингът загуби 0,2% спрямо щатската валута до 1,6498 долара след слаби данни за бюджета на Великобритания, които задълбочиха опасенията за финансовото състояние на Обединеното кралство.
Увеличаването на молбите за помощи при безработица в САЩ също породи опасения за състоянието на най-голямата икономика в света и засенчи добрите данни за производствения сектор. Според икономистите безработицата е по-важен макроикономически показател от производството, тъй като влияе на потреблението, което е жизненоважно за икономически растеж.
Най-добре представилата се валута вчера беше канадският долар, който достигна най-високата си стойност за последната седмица спрямо американския си съименник, след като инвестиционната компания Goldman Sachs препоръча на инвеститорите да заложат на канадската валута. Анализаторите на фирмата се аргументираха с по-доброто състояние на канадската икономика и зависимостта на канадската валута от цената на петрола.
Норвежката крона достигна най-високите си нива спрямо еврото, след като данните за БВП на северната държава показаха растеж от 0,3% за второто тримесечие. Норвежката централна банка намекна миналата седмица, че може да увеличи основния лихвен процент през 2010 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *