„Вятър и мъгла са стимулиращите пакети“

Президентът на Световната банка Робърт Зелик предуппреди световните лидери, че стимулите не са достатъчни дадоведат до възстановяванеръста на реалнатаикономика, а нарастващата безработица ще доведе до сериозни политически кризи в глобален план, цитира го агенция Блумбърг.
Вятър и мъгла е икономическите пакети да дадат импулс на възхода, докато не се възстанови нормалното функциониране на кредитната система, каза в интервю за Блумбърг Зелик.
Източна Европа е регионът в най-голяма опасност, което вчера беше отречено от Муудис. Според Зелик, интеграцията на държавите отрайона със Запада се забавя в последните 20 години, което е и причина за състоянието им в момента.
Някои от източноевропейските страни получиха помощ от международни институции (МВФ и други) в размер на близо 90 милиарда евро от септември миналата година насам, за да не банкрутират. Рейтинговите агенции пък масово смъкнаха кредитните рейтинги на повечето банки, особено в Украйна, Чехия и Казахстан. Въпреки това, чуждестранните собственици на местните банки обещаха да поддържат нивото на кредитиране, за да подкрепят достъпа на бизнеса до ликвидност.
Друга световна заплаха, според президента на СБ, е протекционизмът. За да запазят собствените си индустрии, държавите ще влязат в един омагьосан кръг от репресии, коментира Зелик. Той обяви, че поне 17 от 20-те държави от Г-20 планират да въведат строги ограничения върху търговията, нарушавайки дадената на 2 априлдума.
В момента Бразилия и Китай се опитват да намалят зависимостта си от и без това нестабилния долар, за да ръководят по-успешно търговията си в юани и реали. Робърт Зелик прогнозира, че тяхната роля на световните валутни пазари ще расте, макар и зелените пари да си останат основна валута за дълго време.
Неговото мнение контрастира с твърденията на редица икономисти, че стимулиращите пакети вече действат, посочвайки като примери Китай и Индия. И двете държави предприеха данъчни облекчения за гражданите и увеличиха държавната подкрепа в ключови сектори, като общите им пакети достигнаха 2% от Брутния им вътрешен продукт (БВП), каквато беше и препоръката на Международният валутен фонд (МВФ) за борба с рецесията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *