В бъдеще китайски богаташи ще изпреварят американските

Според доклада на Economist Intelligence Unit през 2020 г., богати китайци ще са два пъти по-богати от американските. По-младото поколение на китайски бизнесмени днес са много активни в печеленето на пари в цел свят и не се страхува да търси разнообразни източниците на доходи. Бързото нарастване на броя на богатите китайски граждани неминуемо ще доведе до разслояване на обществото, смятат експертите.

Богатите китайци през 2020 г. ще бъдат два пъти по-богати от американските им колеги, казва South China Morning Post, позовавайки се на данни от доклада Economist Intelligence Unit, която се занимава с финансовото състояние на заможните граждани от 32 страни, притежаващи общо финансови активи от 100 000 щатски долара. до 2 милиона щатски долара.

Според доклада, основен фактор за подобряване на благосъстоянието на китайците в следващите пет години ще останат сравнително високи нива на икономически растеж. Според прогнозите на Standard & Poor си, през 2015 г. общият обем на БВП на Китай ще нарасне с 6.9%, а през 2016 г. – 6.6%.

Правителството на Китай обръща специално внимание на развитието на малките и средни предприятия, намаляването на лихвените проценти и опростяването на процедурите за регистрация на фирми. В резултатът от всички тези мерки, се наблюдава бързо нарастване на доходите през 2014 г. то е с 9,2%.

Според авторите на доклада увеличението на общите финансови активи на богатите китайци е свързано с увеличението на населението. Предоставят се статистически и и демографски данни за на населението на Китай. Например, през 2014 г. броят на хората в страната се е увеличил с 7.0 милиона и е в размер на 1,367 милиарда души. За сравнение, в САЩ в края на 2014 г. е имало 318 900 000 души.

Обръща се внимание на психологическата характеристика на повечето съвременни китайски богаташи. Според изследователите, днешните бизнесмени от Китай се интересуват предимно от сигурността на инвестициите и не са склонни да се наричат „богати“.

Увеличаването на броя на богатите хора в Китай има и негативни страни.Покачват се нивата на социалното неравенство. Резултатът обикновено е , че елитния кръг от богати хора не допринасят достатъчно за обществото..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *