В бюджет`2016 се залага покупката на изтребители и фрегати

С бюджета на Министерството на отбраната за 2016 г. са осигурени средства за покупката на нова военна техника – многоцелеви изтребители и фрегати.

Това обяви министърът на финансите Владислав Горановследизвънредно заседание.Горанов подчерта, че покупката на бойна техника обикновено става по многогодишни програми. Това означава, че с бюджета за 2016 г. се осигуряват най-вероятнопървоначалните вноски.

„Ще има допълнително средства за ремонта на двигателите на българските „МиГ-29″, както и за старт на програма за покупка на нов многоцелеви изтребител“, обясни Горанов.

По думите му, държавата може да преговаря за покупка на половин ескадрила бойни самолети или8 изтребителя.

„Ще се отпуснат пари ипо програма за покупка на многоцелеви плавателни съдове, вероятно фрегати за целите наВоенноморските сили“, допълни финансовият министър.

Пари срещу реформи за съдебната власт – още 45 млн.

Държавата отпуска повече пари за съдебната система, като се надява през следваща година там да има реформи.

Министърът на правосъдието Христо Иванов съобщи пред журналисти, че правителството предлага бюджетът на съдебната властда бъде с 45 млн.лева повече, отколкото е била първоначалната калкулация.

„Това ебюджет на реформата, защото стана възможно този завишен размер да бъде фиксиран, защото през последните дни във ВСС председателят на Върховния касационен съд предложи няколко мерки за преструктуриране на управлението на ресурсите на съдебната власт, т.е.имаме класическа формула „Пари срещу реформи“, обясни министърът.

По думите му това означава кредит, който трябва да бъде реализиран в рамките на тази година, като се преструктурира както човешкият, така и финансовият ресурс на системата, да има повече прозрачност и по-голяма отчетност, за да може този бюджет да бъде защитим.

Христо Иванов информира, че няма да се внасят изменения в начина на определяне назаплатите на магистратитеи те ще продължат да се определят по предсказуема и обективна формула.

Горанов: Няма пълно щастие

„На фона на общото икономическо развитие на икономиката в страната и на сътресенията от 2014 г. съм оптимист, че бюджетът за 2016 г. дава достатъчно възможности да изпълнява основните си функции в социалната сфера, на инвестиции в човешки капитал и в сферата на отбрана и сигурност.Няма пълно щастие във всеки един бюджет, но смятам, че постигнатото е най-малко общо кратно между всички потребности“, заключи Владислав Горанов.

Данъците срещу енергийния батак

Не съм склонен като финансов министър да заложа данъците на българските граждани срещу неблагополучията в енергетиката, каза министърът на финансите, във връзка с това, че банките, които могат да кредитират БЕХ,искат държавни гаранции.

„Продължавам да съм с резерви – бюджетът да стане заложник на енергийната система.““За мен бюджетът може да стане гаранция за енергийната система тогава, когато се гарантира чрез съответните промени в рамките й, ако трябва и законодателни такива, че тяняма да трупа нови дълговеи ще може да балансира паричния си поток, поне оттук занапред“, коментира Владислав Горанов, цитиран от „Фокус“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *