В Германия започна война за старата хартия

Поради покачването на цените на дървесината старата хартия се превърна в търсена суровина. В резултат на това в Германия се засилват конкурентните борби между фирмите за събирането и предаването за преработка на отпадъчната хартия, пише Financial Times Deutschland. Кой къде да постави контейнери за отпадъчна хартия, кои територии да обслужва, са спорове, които някои места се решават в съда, а на други се стига дори до улични боеве.
За 1 тон стара хартия немските преработватели плащат 75-80 евро. През 2007 г. Германия е внесла повече стара хартия (предимно от Китай и Индия), отколкото е изнесла. Покачващите се цени на водата и електроенергията също имат принос за увеличеното търсене на отпадъчна хартия – за нейната преработка се изразходва два пъти по-малко електроенергия отколкото при дървесината.
До неотдавна събирането на старата хартия е осъществявано често от граждански организации или местни спортни клубове, които по този начин са допълвали бюджетите си. Но сега частни предприемачи се опитват да завземат този бизнес като поставят контейнери пред всеки дом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *