В Германия се търсят български екохрани

В Германия се търсят български храни, произведени в екологично чисти райони, каза Меглена Плугчиева, посланик на България в Берлин. В последните години на пазара тук се наблюдава бързо нарастване на потреблението на биохрани.

Правителството има програма за популяризиране на здравословното хранене, защото в страната нараства броят на хората, имащи проблем с наднорменото тегло, добави тя.

Големият шанс на нашите производители на екологично чисти храни е, че те най-много се търсят от хората между 50 и 64 години, каза още нашият посланик в Германия. Според статистиката през 2006 г. на тях се падат 27 процента от платежоспособното търсене, като държат най-големия дял, добави дипломатката.

Отделни малки вериги са се специализирали в продажбата на деликатеси и здравословни храни. Според посланик Плугчиева в това е и един от шансовете за нашите производители, решили да пласират продуктите си на пазара в Германия, пише в. „Италия“.

Там цените на продуктите са най-малко 2-3 пъти по-високи, отколкото в големите търговски вериги за хранителни продукти, уточни тя.Единственият начин българските производители да пробият на платежоспособния германски пазар е да се сдружават, каза Ралф Хасе, почетен консул на България в Магдебург.

Трябва да се създадат мрежи за общо представяне, които да се подпомагат от държавата, добави германецът. В Германия се търсят и български домати.

В момента обаче едва ли можем да осъществим големи продажби. Засега зеленчукопроизводството у нас е дребно, не използва съвременни технологии и не може да конкурира фермерите от другите страни в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *