В гръцки град тръгват автобуси без шофьор

Гръцкият град Трикала ще бъде първият европейски град, в който ще се движи автобус на градския транспорт без шофьор. Проектът се реализира в рамките на програма за пилотно въвеждане на автоматизирани превозни средства на градския транспорт и е с европейско финансиране. Той вече прикова световния интерес и екипи на чуждестранни телевизии, сред които Евронюз, направиха репортажи за иновацията, посочва електронното издание на гръцкия вестник „Прото тема“, цитирано от БТА.

Трикала успя да се пребори за реализирането на амбициозния проект с големи европейски градове като Брюксел, Лозана и Милано. Кандидати за проекта са били общо 12 градове и области.

Автобусът вече предизвика поляризация на общественото мнениев града. Според някои включването му в системата за градски транспорт ще допринесе за увеличаване на безработицата, тъй като ще се стигне до уволняване на шофьори.

Кметът на Трикала Димитрис Папастергиу обаче обяснява, че новият автобус ще допълва градския транспорт, а няма да реже работни места. По думите му иновативното превозно средство ще може да работи през нощта като така ще бъдеосигурено 24-часово обслужване на гражданите.

Автобусът, който на практика еминибус, може да превозва до 11 пътници.Той се движи с батерия и с ниска скорост – около 20 километра в час. Маршрутът му е с дължина 2,4 километра в центъра на града и включва осем спирки.

Минибусовете без водачи ще започнат да се движат в Трикала на 10 ноември като проектът е с продължителност до края на февруари 2016 година.Амбицията на Европейския съюз е подобни електрически превозни средства да се движат във всички европейски градове до 2050 г. като целта е да се намали зависимостта на градовете от петрола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *