В Давос се открива 41-та сесия на Световния икономически форум

Давос, Швейцария /КРОСС/ Днес се открива 41-та сесия на Световния икономически форум в Давос. Той ще премине под девиза „Съвместни норми за нови реалности“. В най- високопланинския град на Европа се очакват да пристигнат повече от 30 държавни глави, между които Никола Саркози, Ангела Меркел, Фелипе Калдерон, Дейвид Камерън, Дмитрий Медведев. В дискусиите ще участват осем ръководителя на национални банки, 50 ръководителя на водещи международни организации, повече от 250 представители на гражданското общество и на неправителствени организации. Според плановете форумът ще бъде посетен от 35 държавни и правителствени глави и от 80 министри.
Мерките за сигурност в Давос са изключително строги. Затворено е въздушното пространство над град, като е забранено прелитането на всички самолети в радиус от 46 километра. Изключения ще се допускат за самолетите на VIP гостите, но им трябва разрешение от швейцарските военновъздушни сили. Те охраняват въздушното пространство над Давос със самолети ФА18 и „Тайгър“, подпомагани от австрийската военна авиация. Ограниченията ще бъдат премахнати на 31 януари, ден след приключването на форума. Засилени мерки за сигурност са въведени и на земята, в района на градчето и околностите, където близо 4 хиляди военни съдействат на полицията в тяхното прилагане. Под засилена охрана са вече всички стратегически обекти наоколо, по-специално инфраструктурата за снабдяване с вода и електроенергия.
За 40- години от своето създаване Световният икономически форум, според израза на неговия основател Клаус Шваба, превърна тихият швейцарски планински курорт „ в миниатюрен аналог на целия свят, благодарение на който, за пет дни се успява да се обсъдят актуалните проблеми, стоящи пред човечеството и да се направи разпределение на силите“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *