В еврозоната не се разкриват достатъчно работни места, според ЕЦБ

Еврозоната се е завърнала по пътя на икономически растеж, но въпреки това не се създават достатъчно нови работни места. Това заяви членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре.

„Европейската централна банка защитава икономическия растеж, посочвайки ясно, че нейната политика на рекордно ниски лихвени проценти и програмата за покупки на активи ще продължат толкова дълго, колкото е необходимо. Но въпреки това растежът все още не е достатъчно силен, за да доведе до разкриване на по-съществен брой работни места“, заяви Кьоре в интервю за френската вестникарска група EBRA.

Относно инфлацията, банкерът каза, че най-добрият начин за ЕЦБ да постигне своето целево ниво от малко под 2% е като съдейства и подкрепя икономическата активност в региона. Според него икономическият растеж и заетостта са предпоставки за стабилност на цените и това не може да се опровергае.

Беноа Кьоре също така посочи, че в неотдавнашното споразумение за нова спасителна програма за Гърция е бил намерен баланс между мандата на премиера Алексис Ципрас, даден от гръцките избиратели и останалите страни от еврозоната, които финансират гръцката програма.

„Важното е, че Гърция и нейните партньори отново се доверяват един на друг. Въз основа на това ще има място за маневриране, когато стане въпрос за адаптиране на спасителната програма след гръцките избори, например по отношение на реформите на трудовия пазар и справянето с определени интереси, но при условие, че целите на програмата се изпълняват“, посочи още Кьоре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *