В Европа не са защитени милиони устройства, свързани с интернет

Милиони устройства, свързани с интернет, в големите градове на Европа продължават да не са защитени от атака с компютърни вируси. Това става, въпреки че преди година започнаха няколко вълни от рекетьорски атаки с блокиране на хиляди компютри и сайтове на компании по света, твърдят авторите на доклад, представен във вторник.

Компанията за компютърна сигурност Trend Micro твърди, че само в Берлин има повече от 2.8 милиона компютри, принтери или мрежи, които продължават да са изложени на подобна заплаха. Следва Лондон с повече от 2.5 милиона, а Рим изглежда най-добре – „само“ 300 000 видимо незащитени електронни устройства.

За целите на изследването е използвана търсачката Shodan, с която се идентифицира оборудване, свързано с интернет. Тя е популярна и сред киберпрестъпниците, използвали дори камери, с които родителите следят бебето си в съседната стая.

Според Trend Micro потребителите трябва да носят отговорността да управляват какво се случва с устройствата им, тъй като мнозина от производителите им не успяват да ги защитят с предварително инсталирани програми за защита от атаки през интернет. Няма универсално решение за защита и в някои случаи може да се наложи устройството да бъде скрито сред милиарди други, за да не бъде открито и превзето.

Колегите им от Gartner неотдавна прогнозираха, че през тази година по света ще има 8.4 милиарда устройства, свързани с интернет. Това е увеличение с 31% спрямо 2016 г., а към 2020 г. се очаква утрояването им.

Компютърни специалисти, цитирани от Reuters, казват, че ако не се направи нищо с милионите незащитени устройства, въпрос на време е да започне следващата голяма атака и парализиране на хиляди компютри и мрежи. Така миналата година близо 900 000 потребители на Deutsche Telekom бяха отрязани от достъп до интернет.

„Тревожно е, че въпреки присъствието на толкова хора с технологични и бизнес познания в големите градове познанието им за проблема не води до промяна на схемите за сигурност“, казва Рик Фъргюсън от Trend Micro. „При това броят на изложените на риск устройства вероятно е само върхът на айсберга, тъй като през тях може да се проникне в цели мрежи и да се откраднат лични данни, информира capital.bg.

Само във Великобритания се смята, че от около 5000 уеб камери престъпниците може да следят какво става или да крадат и публикуват видео, предавано на живо. След Лондон от британските градове най-сериозно е положението в Манчестър (320 000 незащитени устройства) и Глазгоу (160 000).

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *