В Европа сесията се ориентира към негативен завършек

Поръчките за новия телефон на Apple в първите 24 часа от официалната продажба надхвърлиха 2 млн. броя. Това е двойно повече, отколкото при старта на продажбите на iPhone 4.
 
В същото време обаче негативни данни представи индексът Empire State index, чието ниво проследява активността в леката промишленост. През септември той е на ниво -10.4 пункта, спрямо августовската си стойност от -5.9 пункта. Това е най-лошото му представяне от близо две години насам. Причината за влошаването е по-малкият брой на поръчките към производителите. Спадът бе неочакван от икономистите.
Това тласка индексите под чертата.  Dow Jones Industrial Average пада с 0.13% до 13 575 пункта.  S&P 500 Index губи 0.10% до 1 464 пункта. NASDAQ Composite Index се понижава с 0.21% до 3 180 пункта.
В  Европа сесията се ориентира към негативен завърщек на понеделника.
След като се наблюдаваше оттегляне на петрола от завоюваните високи ценови позиции, лекият американски петрол отново тръгна да поскъпва, като покачването при отварянето на американските пазари е с 16 цента до $ 99.16 за барел. Сортът брент се търгува на цена от $ 117.30 за барел, което е леко понижение в цената.
Еврото отново натиска долара до $ 1.3135.
Европейската сесия стартира предимно негативно за индексите. Еврото изпуска малко от пазара и дава възможност на долара да се съвземе. Петролът също коригира леко от високите равнища, до които достигна.
FTSE 100 пада с 0.35% до 5 894 пункта.  DAX INDEX губи 0.32% до 7 389 пункта. CAC 40 INDEX се понижава с 0.58% до 3 560 пункта.
След 18 сесии на поскъпване, брентът слезе от четиримесечния си връх до $ 117.45 за барел. Фючърсите за доставка на лек американски петрол през октомври поевтиняват с 4 цента до $ 98.96 за барел.
Еврото се обменя при курс от $ 1.3112.
Опипват почвата инвеститорите преди същинското начало на търговската седмица. На азиатските борси активността е слаба. Борсата в Токио е затворена заради празник. Резултатите в Хонконг и Пекин обаче не са задоволителни. За силния спад на китайските акции, който се наблюдава тази сутрин, спомага лошото представяне на компаниите от имотния сектор. Охлаждането при тях е следствие на решението за затягане на условията по ипотечно кредитиране в Хонконг, обявено от държавните власти в петък.
Hang Seng Index расте с 0.11% до 20 652 пункта.  CSI 300 Index пада с 1.26% до 2 286 пункта.
Вчера финансовият министър на Австралия Мария Фешгеп коментира в медийно интервю, че Гърция ще получи отсрочка, но не и повече пари. Изказването бе по повод на сметките, че страната ще се нуждае от допълнителни € 20 млрд. през следващите две години, което е в добавка на отсрочката, която кредиторите ще трябва да й дадат. Освен това през миналата седмица бяха оповестени данни от доклад, който проследи прогреса на Гърция по отношение на изисканите от нея реформи. Според заключенията в него, тя е успяла да покрие едва малко над 22% от заложените цели към момента.
Напрежението в Европа започна отново да се покачва заради протеста на няколко финансови министри срещу решението от 1 януари Европейската централна банка да се превърне в надзорна институция, контролираща финансовите институции на континента. В опозиция на идеята се обявиха финансовите министри на Германия, Холандия и Дания. Тяхната позиция е, че е необходимо повече време за размисъл върху тази възможност, за да могат да бъдат прогнозирани евентуалните странични ефекти.
Освен това десетки хиляди души участваха в протестни шествия в Мадрид и Лисабон през почивните дни. Хората в Испания и Португалия негодуват срещу допълнителните мерки за икономии, които управляващите обявиха, че ще трябва да бъдат направени.
Еврото продължава своя марш напред, като тази сутрин единица от него купува 1.3132 долара.
Лекият американски петрол поскъпва с 18 цента до $ 99.18 за барел. Сортът брент добавя 11 цента до $ 117.70 за барел.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *