В Италия вече няма да има данък върху имотите

Италианското правителство е постигнало споразумение за премахване на данъка недвижима собственост, предаде БГНЕС. Този облог бе изключително непопулярен сред населението на Ботуша. Очаква се мярката да отдалечи риска от нова политическа криза в близко бъдеще.

В „Туитър“ министърът на вътрешните работи и дясна ръка на бившия премиер Силвио Берлускони Анджелино Алфано възкликна „Мисията е изпълнена!“. Партията на Берлускони „Народ на свободата“ обеща по време на предизборната си кампания през миналия февруари да премахне този данък и да върне парите, които вече са платени от италианците след възстановяването на данъка от правителството на Марио Монти.

Данъкът върху основно жилище и селскостопански земи ще спре да съществува от 1 януари 2014 г., съобщи премиерът Енрико Лета на пресконференция след заседание на министерския съвет. Тази радикална промяна бе абсолютно необходима и бе част от програмата на правителството, допълни той. Това е победа за привържениците на Берлускони, които направиха този данък принципен въпрос и заплашваха през последните дни да свалят правителството, ако не постигнат удовлетворение по този въпрос и по отношение на политическото бъдеще на бившия премиер.

Берлускони бе съден за сериозни данъчни измами по време на управлението си. Присъдата, определена му от върховната съдебна инстанция, бе за четири години затвор, по-късно обаче бе намалена на една. Възможно е Берлускони изобщо да не отиде в затвора поради напредналата си възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *