В Кипър стана най-скъпо

През февруари Кипър е бил най-скъпата страна сред страните от еврозоната, съобщават днес кипърските гръцки вестници. Миналия месец цените на острова са скочили с 2,8 на сто в сравнение с 0,9 на сто, каквото е средното увеличение за 16-те от еврозоната.
По данни на европейската статистическа служба „Евростат“ увеличението на цените в Кипър се дължи на резкия скок на цените на жилищата, водоснабдяването, електричеството и газа, чието поскъпване е 7,17%. През януари този ценови скок е бил 5,78%.
В. „Политис“ отбелязва, че докато в страните от еврозоната цените на храните са намелели с 1,1 на сто, за една година в Кипър те са поскъпнали с 0,80%.
Всичко това изглежда естествено след като тази седмица стоки и услуги в Гърция поскъпнаха заради наложения от правителството по-висок ДДС.
Увеличението на данъкавлезе в сила от понеделник, 15 март, и се очаква да предизвика ефекта на доминото. Ставките на ДДС бяха повишени от 9 на 10% и от 19 на 21%.
Увеличен бе и акцизът върху горивата. Анализатори се опасяват, че това може да доведе и до скок на инфлацията с около два пункта.
В Гърция драстично поскъпват храни, горива, билети за транспорт, електричество, вода, телефони, лекарства, услуги, жилища и леки коли.
През последните дни от Петрич, Сандански и други селища близо до българо-гръцката граница се съобщава за масов наплив на гърци от района на Серес и Драма, които идват да пазаруват в български магизини, по пазарите и бензиностанциите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *