В края на февруари бюджетът е на плюс едва с 587 млн. лева

Заради намалението на приходите от ДДС бюджетният излишък в края на февруари се е свил с 35% до 587 млн. лева спрямо януари, съобщи агенция Ройтерс, като цитира данни на финансовото министерство.
Те показват, че разходите на държавата за първите 2 месеца на годината са се повишили с 12% до 3,68 млрд. лева в сравнение със същия период на 2008-а. Приходите за януари и февруари обаче нарастват само с 9,9% до 4,27 млрд. лева.
В бюджет 2009 обаче е заложилен излишък от 3% от брутния вътрешен продукт, но заради кризата, която се отразява и на икономическата активност, вноса и износа, данъчните приходи вероятно ще се свият и излишъкът едва ли ще бъде изпълнен.
Последната прогноза на Международния валутен фонд е излишъкът да се понижи до 1,4% от БВП, заради свиване на растежа до 1%, както прогнозира МВФ.
Фондът призова кабинета да обуздае разходите си, ако иска да запази фискалната стабилност. През февруари и БНБ призова правителството да не излива милиарди в инфраструктурни проекти и социални програми.
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *