В кризата всички трябва да пестим

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Луксозни интереси

Животът на богатите също не е лесен. А и кризата добави някои проблеми, които са твърде далечни за обикновените хора. Подобни грижи са налегнали руския милиардер Роман Абрамович, чиято луксозна яхта е на рейд в Хамбург.

 Вътрешното обзавеждане винаги е най-трудното. Какво помага един ексклузивен хол с кожи от екзотични животни и мозайка от редки речни камъни щом човек просто не се чувства уютно в тази обстановка? Какво помагат огромните и чудновато вкаменели дървета край минибара щом при гледката им човек страда така, както самотната Снежанка в тъмната  гора? 

Ексклузивен дизайн 
На новата яхта на руския олигарх Роман Абрамович е пълно с такива редки ценности. Те са част от вътрешното оформление, сътворено от Тери Дисдейл от Ричмънд, любимия дизайнер на руския милиардер. Сега обаче на Абрамович явно не му е до луксозния плаващ ветрогон, който се намира в пристанището на Хамбург.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Р. Абрамович и Вл. Путин
От юни 2009-та неговата нова яхта „Eclipse” е на док в корабостроителницата „Blom und Voss”. Според съобщения в различни медии, Абрамович иска да се спазари за мъничка отстъпка от 80 млн. евро. Може би някое речно камъче е било поставено накриво? Или пък може би клиентът не е бил напълно съгласен с размера на вкамененото дърво? Или поради това, че във финансовата криза изгуби някой и друг милиард?
Наскоро Абрамович  купи за 57 млн. евро картина на британския експресионист Френсис Бейкън. Малко след това се бръкна за Еърбъс А 340-300. А идват и разходите за шест деца и за художествената галерия на приятелката му Даря. Докато окончателно стане негово притежание яхтата „Eclipse“ ще гълта по 80 хиляди евро на ден за поддръжка. Ако я кара така, дори и да е най-богатият руснак, все някой ден може да се окаже клиент на социалните служби.
Според преценки на вестник „Файненшъл Таймс” само обзавеждането на най-голямата частна яхта в света е струвало двеста млн. евро. Строежът на дългото 163 метра произведение на плавателното изкуство, помещаващо 11 луксозни апартамента, едно кино, една операционна зала, дискотека за партита „bunga-bunga“, един апарат за подводни спускания, две писти за хеликоптери и специални сензорни светкавици, които веднага задействат алармата при евентуално нападение на папараци, е погълнал  най-малко 400, а може би дори и 800 млн. евро, без да се смята отстъпката за олигарси. 
Хамбург очаква отговор
Дали и кога яхтата ще поеме курс към Средиземно море, остава неизвестно. Корабостроителницата „ Blohm und Voss“се позовава на фиксираното чрез договор задължение за пазене на пълна тайна, но отбелязва, че нямало никакво съмнение, че все някога яхтата ще бъде предадена.
Може би корабостроителницата отдавна вече се намира в поверителни преговори с шейх Мухамад ибн Рашид ал Мактум, чието 162-метрово частно корабче „Дубай” досега бе най-дългото в света. Това, че Роман Абрамович прибави към своето морско чудовище един метър отгоре сигурно е хвърлило шейха в невъобразима ревност. От друга страна обаче не се знае дали шейхът обича вкаменени дървета…
 

 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *